Play off extraligy bude vyrovnané, kluby by privítali návrat Slovana

TASR TA3
26.2.2015 14:49

Už v sobotu odštartuje prvými zápasmi play off najvyššej slovenskej hokejovej súťaže 2014/2015. Vladimír Paštinský, riaditeľ spoločnosti Pro-hokej riadiacej extraligu, očakáva vo vyraďovacej časti tuhý boj a vyrovnané série.

Play off extraligy bude vyrovnané, kluby by privítali návrat Slovana
SITA/Ján Slovák

"Verím, že play off bude vzácne vyrovnané. Možno trochu poklesla výkonnosť Piešťan ako ôsmemu tímu tabuľky po základnej časti, u ostatných siedmich účastníkov si ale netrúfam tipovať, ako ich štvrťfinálové série dopadnú a na koľko zápasov sa natiahnu," uviedol Paštinský na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

Titul obhajujú Košice, ktoré vstupujú do vyraďovačky ako víťaz základnej časti a ako najväčší favorit na celkový triumf.

Generálny manažér "oceliarov" Juraj Bakoš vo štvrtok prevzal trofej pre víťaza dlhodobej časti sezóny, no tradične sa jej nedotkol, aby neurazil šťastenu. Košičania narazia vo štvrťfinále play off na Piešťany, ktoré vlani vyradili v semifinále, teraz sa stretnú už o kolo skôr.


"Každý jeden súper v základnej časti hral proti nám na sto percent, takže pre nás je výhodou, že sme na takéto ťažké zápasy pripravení. Prvé kolo bude pre všetkých náročné, pretože to budú výnimočne ťažké zápasy. My sa pripravíme tak, aby sme uspeli a postúpili ďalej,"
vyslovil sa Bakoš a na adresu súpera dodal: "Piešťany majú trochu inú skladbu tímu ako vlani, keď sme na nich narazili v semifinále. Stále však majú rovnaký herný systém aj potrebnú kvalitu, takže sa musíme na nich dobre pripraviť a byť 'pri zemi'."

Veľké ambície má aj vlaňajší finalista HK Nitra, ktorý sa ako druhý tím po základnej časti stretne vo štvrťfinále so siedmym Martinom. "V základnej časti sme striedali lepšie obdobia s horšími, postrácali sme strašne veľa bodov s papierovo slabšími súpermi. Verím, že teraz v play off hráči zapnú a ukážu, čo je v ich v silách. Martin je tímom, pred ktorým máme rešpekt, odohrali sme s ním vyrovnané zápasy. Verím však, že sa v sérii prejaví naša skúsenosť a väčšia herná kvalita," uviedol riaditeľ HK Nitra Ján Plandora.

Ďalšie dvojice vytvorili Banská Bystrica (3) s Trenčínom (6) a Zvolen (4) s Popradom (5). Pre deviatu Skalicu sa už
sezóna skončila, posledná Žilina sa rovnako ako vlani predstaví v baráži. Spokojnosť so základnou časťou vyjadril predseda Komisie rozhodcov Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Peter Ország. Vyzdvihol, ako sa arbitri popasovali so zmenami pravidiel a najmä hybridným zakázaným uvoľnením.

"Čo sa týka základnej časti, máme za sebou aj z pohľadu rozhodovania veľmi atraktívnu sezónu. Včera sa odohralo veľmi plodné stretnutie hlavných rozhodcov, hlavných trénerov a prišli aj dvaja aktívni hráči, kde sme si rozobrali základnú časť a povedali sme si, čo nás očakáva v play off. Najväčšou novinkou bude sprístupnenie komunikácie medzi hráčmi, trénermi a rozhodcami. Diváci budú mať možnosť si vypočuť túto komunikáciu v priamych prenosoch RTVS," uviedol.

Generálny sponzor extraligy pripravil pred vyraďovacou časťou aj niekoľko marketingových noviniek. Víťaz diváckeho hlasovania o najkrajší gól základnej časti odohrá celé play off v Zlatej prilbe, taktiež nebude chýbať anketa Zlatá korčuľa pre najužitočnejšieho hráča play off.

Zápasy play off bude v priamych prenosoch vysielať RTVS. Z dvojice štvrťfinálových zápasov, ktoré sa budú hrať v jeden deň, uvidia diváci v televízii iba jeden v priamom prenose. Vedenie
extraligy sa snaží s televíziou dohodnúť, aby sa z toho druhého vysielal záznam v prestávkach priameho prenosu. "Verím, že RTVS nám to umožní," uviedol Paštinský, ktorý musel riešiť aj kolíziu termínov zápasov finále play off extraligy s duelmi záverečnej prípravy slovenskej reprezentácie. Tá odohrá počas 2. a 5. finálového duelu zápasy v Trenčíne so Švédskom a v Česku s domácou reprezentáciou.

"Vyšli nám v ústrety a dohodli sme sa, že zápasy národného tímu sa odohrajú o 17.00 h a začiatok finále sme posunuli na 19.30 h. Diváci tak uvidia obe stretnutia," dodal Paštinský.

Neskorý začiatok zápasov nie je ideálny. "Bohužiaľ, ale ak chceme umožniť divákovi vidieť oba zápasy, museli sme pristúpiť k tomuto kroku. Nemohli sme nechať hrať zápasy o 14.00, na Slovensku nie sme na to zvyknutí, nedostali by sme v tom čase na štadióny divákov. Pripravovali sme sa na túto situáciu dva mesiace. Týmto spôsobom zaplníme štadióny a aj stretnutia uvidí široká hokejová obec v televízii. Verím, že finále bude v tomto smere dostatočne atraktívne," dodal šéf Pro-hokeja.

Ten je pripravený aj na alternatívu, že do finále sa prebojuje Dukla Trenčín, ktorá na svojom štadióne v tom čase hostí reprezentáciu.


Program play off:
dvojice štvrťfinále play off
HC Košice (1) - ŠHK 37 Piešťany (8) /termíny zápasov: 28. februára, 1., 4., 5., prípadne 8., 10. a 12. marca/
HK Nitra (2) - MHC Mountfield Martin (7) /28. februára, 1., 4., 5., prípadne 8., 10. a 12. marca/
HC'05 Banská Bystrica (3) - Dukla Trenčín (6) /2., 3., 6., 7., prípadne 9., 11. a 13. marca/
HKM Zvolen (4) - HK Poprad (5) /2., 3., 6., 7., prípadne 9., 11. a 13. marca/

Semifinále play off - termíny:
1 - 4: 16. 3., 17., 20., 21., prípadne 24., 26., 28.
2 - 3: 18., 19., 22., 23., prípadne 25., 27., 29.

Finále play off - termíny:
1. 4., 2., 5., 6., prípadne 9., 11., 13.

Extraligové kluby by privítali návrat Slovana

Kluby by jednohlasne privítali Slovan Bratislava späť v najvyššej slovenskej súťaži. "Belasí" na 99 percent končia v Kontinentálnej hokejovej lige a zvažujú svoju ďalšiu budúcnosť, jednou z alternatív je aj návrat do extraligy, ktorú opustili v roku 2012.

Na otázku, či si vedia predstaviť Slovan späť v najvyššej slovenskej súťaži, odpovedali na štvrtkovej tlačovej konferencii zástupcovia všetkých extraligových klubov jednoznačne "áno".

"Keď Slovan odchádzal, tak sa ma pýtali, či si myslím, že to bude oslabenie
extraligy. Teraz môžem povedať, že po športovej aj spoločenskej stránke Slovan chýbal. Ak by sa vrátil späť, tak by bol veľkým prínosom," povedal generálny manažér HC Košice Juraj Bakoš.

Bratislavský klub opustil extraligu pred tromi rokmi ako majster. Návrat do súťaže by bol administratívne jednoduchý, už pri odchode Slovana v roku 2012 rozhodli predstavitelia klubov a spoločnosti Pro-hokej, že bude pri prípadnom konci v KHL prijatý späť do extraligy.

"Samozrejme, Slovan by nám svojím príchodom veľmi pomohol, či už športovo alebo marketingovo. V prvom rade je to ale otázka na Slovan a jeho predstaviteľov. Všetci sme v očakávaní, zatiaľ boli jeho stanoviská prezentované iba cez médiá, ale stále nie oficiálne. Hovorilo sa o troch možnostiach. Verím, že Slovan na základe zmluvy, ktorú sme podpísali pri jeho odchode, bude v sezóne 2015/2016 jedenástym účastníkom Tipsportextraligy," uviedol Vladimír Paštinský, riaditeľ spoločnosti Pro-hokej riadiacej extraligu. Ďalšími možnosťami Slovana sú vstup do rakúskej EBEL či českej extraligy.

"Vnímam to ako zložité rokovania, ktoré bude musieť podstúpiť Slovan, ak k nim vôbec dôjde, lebo česká strana sa zatiaľ nevyjadrila, či vôbec bude uvažovať o vstupe bratislavského klubu," dodal Paštinský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok