Jemenský exprezident sa obohatil o 60 miliárd, tvrdí správa OSN

SITA
26.2.2015 09:25

emenský exprezident Alí Abdalláh Sálih, ktorý bol pred troma rokmi donútený abdikovať, sa podľa expertov z OSN počas 33 rokov svojej autokratickej vlády údajne obohatil až o 60 miliárd dolárov.

Jemenský exprezident sa obohatil o 60 miliárd, tvrdí správa OSN
SITA/AP

Za obrovské bohatstvo vďačí najmä korupcii, pretože za ropné a plynové kontrakty dostával od koncernov úplatky, uviedli experti v správe, ktorú v stredu odovzdali Bezpečnostnej rade OSN. Hoci musel Sálih v roku 2012 odstúpiť z funkcie, zaviedla proti nemu rada sankcie, ako zmrazenie zahraničných účtov, až o dva roky neskôr. Mal teda dostatok času nahonobené prostriedky presunúť, uvádza sa v správe. Podľa jej údajov svoj majetok medzičasom ukryl pod falošnými menami vo viac než 20 krajinách. Zahŕňať má hotovosť, podiely, zlato a ďalšie cenné komodity. Medzinárodní experti teraz skúmajú jeho kontakty na osoby, ktoré mu pri tom pomohli.

Sálih musel v roku 2012 odstúpiť, pretože blokoval politický prechod v najchudobnejšej arabskej krajine a podporoval šiitské milície Hautíovcov. Tie medzičasom v Jemene prevzali moc a uvrhli krajinu do hlbokej krízy. Pád Sáliha, podobne ako ďalších autokratických lídrov v Afrike a na Blízkom východe, súvisel s ľudovými povstaniami v rámci takzvanej arabskej jari.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok