Grécko napriek prísľubu nebude pokračovať v privatizácii strategických podnikov

TA3, TASR
25.2.2015 15:51

Grécko nebude pokračovať v privatizácii strategických podnikov. Bruselu najprv sľúbilo, že všetky projekty riadne dokončí. Teraz od tohto kroku dáva ruky preč samotný minister financií Janis Varufakis. Rokovania o nových podmienkach splácania gréckeho dlhu môže rozhodnutie vlády výrazne skomplikovať.

Grécko zastaví privatizáciu energetických firiem

Grécko nebude pokračovať v privatizácii dominantného producenta elektriny v krajine, spoločnosti PPC alebo prevádzkovateľa rozvodnej elektrickej siete ADMIE. Uviedol to dnes gréckyminister energetiky Panagiotis Lafazanis napriek tomu, že Atény sľúbili veriteľom dokončenie rozbehnutých privatizačných projektov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Lafazanisove vyhlásenie je prvým prejavom nesúhlasu predstaviteľa krajne ľavicového krídla gréckej vládnej koalície s dohodou o predĺžení záchranného programu, ktorú kabinet uzavrel s veriteľmi. Public Power Corporation už vyhlásil tender na predaj 66-% podielu v prevádzkovateľovi rozvodnej ADMIE a niekoľko uchádzačov vrátane čínskej štátnej korporácie Grid Corporation of China (SGCC) a talianskej spoločnosti Terna postúpilo do užšieho výberu.
"Tender na ADMIE nebude pokračovať," povedal Lafazanis novinám Ethnos. "Tieto spoločnosti nepredložili svoje ponuky, takže nebol dokončený. A to je aj prípad PPC."

Porušia Atény sľub?

Vláda premiéra Alexisa Tsiprasa musela ustúpiť od niektorých ostrých vyhlásení, aby zabezpečila krajine dohodu s veriteľmi o predĺžení záchranného programu o ďalšie štyri mesiace. Sľúbila preto, že dokončí tendre, ktoré sa už začali.

Privatizáciu energetických firiem majú spoločne na starosti Lafazanis a minister financií Janis Varufakis, ktorí sú zodpovední za predaj aktív. Zástupca ministerstva financií v tejto súvislosti uviedol, že predaj štátnych podnikov sa bude posudzovať jednotlivo, každý prípad zvlášť.

Predchádzajúca konzervatívna vláda schválila legislatívu o rozdelení PPC a predaji zhruba 30 % z jeho výrobnej kapacity v rámci privatizačného programu, ktorý už schválili veritelia z Európskej únie a Medzinárodného menového fondu.
Nová vláda, ktorá zvíťazila vo voľbách 25. januára, po nástupe do úradu voličom sľúbila, že privatizáciu zastaví.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok