Pochovali obeť útoku v Kodani - filmového režiséra Nörgaarda

TASR TA3
24.2.2015 16:22

Niekoľko stoviek ľudí vrátane dánskej premiérky Helle Thorningovej-Schmidtovej sa dnes zúčastnilo na pohrebe filmového režiséra Finna Nörgaarda, ktorý zahynul pri útoku na podujatí o slobode prejavu v metropole Kodaň v polovici tohto mesiaca. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Pochovali obeť útoku v Kodani - filmového režiséra Nörgaarda
SITA/AP

Hoci pohreb Nörgaarda bol oficiálne označený za súkromný obrad, bolo na ňom prítomných aj množstvo prominentných smútočných hostí. Posledná rozlúčka s filmárom sa konala v známom Grundtvigovom kostole v dánskom hlavnom meste.
Na pohrebe boli okrem premiérky prítomní aj opozičný líder a bývalý premiér Lars Lökke Rasmussen, predseda židovskej obce v Dánsku Dan Rosenberg Asmussen a predseda dánskej moslimskej rady Sami Kücükakin.

"Nepoznal som Finna Nörgaarda, ale čítal som o ňom. Bol to otvorený a vrúcny človek. Prišiel som si uctiť jeho pamiatku," povedal expremiér Rasmussen pre dánsku televíznu stanicu TV2 News.

Nörgaardova rodina a priatelia založili nadáciu, ktorá má podporovať iniciatívy na pomoc ohrozenej mládeži. Peniaze budú udelené na prvé výročie Nörgaardovej smrti, informovali organizátori.


Pri útokoch v Kodani 14. februára zahynuli dvaja ľudia. K prvej streľbe útočníka došlo v kodanskej kaviarni, kde sa konalo podujatie na podporu slobody prejavu. Druhý útok sa stal o niekoľko hodín neskôr a terčom bola synagóga, pri ktorej prišiel o život jej židovský strážca Dan Uzan.


Druhú obeť kodanských útokov, Uzana, pochovali minulý týždeň. Stál pred synagógou ako jej ochrankár, keď ho páchateľ smrteľne postrelil.
Obvineného strelca Omara el-Husseina neskôr zastrelila polícia pred domom, v ktorom býval. 

Aktivisti plánujú vytvoriť v piatok 27. februára ľudskú reťaz v Kodani aj vo švédskej metropole Štokholm - chcú tak prejaviť solidaritu so židovskou obcou a odmietnuť násilie.

Kodanské zhromaždenie sa má uskutočniť na námestí pred radnicou, švédski organizátori plánujú vytvoriť kruh mieru okolo hlavnej synagógy.

Pôjde o akcie podobné tej, ktorá sa už uskutočnila v sobotu 21. februára v nórskom hlavnom meste Oslo, kde moslimská mládež zorganizovala ľudskú reťaz s 1000 ľuďmi okolo synagógy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok