Gréci poslali veriteľom reformný plán, ministri financií potvrdili dohodu

SITA TA3
24.2.2015 10:03

Dohoda ministrov financií členských krajín eurozóny a Grécka z piatka minulého týždňa platí. Konštatoval to po utorňajšej telekonferencii predstaviteľov Eurogroup, Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu minister financií Peter Kažimír.

Ako dodal, takzvaná Trojka dala Grécku zelenú, aby pokračovalo v realizácii predloženého reformného plánu.

"Inštitúcie dnes informovali, že plán novej gréckej vlády vytvára predpoklady dokončiť existujúci program," uviedol Kažimír s tým, že Grécko má teraz pred sebou veľa práce, musí svoje reformy špecifikovať a prísť s konkrétnymi číslami, ktoré presvedčia, že si budú plniť svoje záväzky.

Odsúhlasenie gréckej žiadosti o predĺženie poskytovania núdzovej pomoci potvrdil aj podpredseda EK pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis. Šéfovia rezortov financií žiadosť schválili počas utorkovej telekonferencie, ale potvrdiť ju ešte musia národné parlamenty. "Po rozhodnutí Euroskupiny na telekonferencii sa môžu začať národné procesy schválenia predĺženia programu pre Grécko," napísal Dombrovskis na Twitteri.

Šéfka MMF Christine Lagardeová v utorok uviedla, že grécky plán reforiem je dostatočný na to, aby pokračovalo poskytovanie pomoci krajine, ale chýbajú mu potrebné detaily. "V niektorých oblastiach, ako je boj proti daňovým únikom a korupcii, som povzbudená," uviedla šéfka MMF. Ale v niekoľkých oblastiach, pričom sú medzi nimi možno najdôležitejšie, však podľa Lagardeovej chýbajú jasné ubezpečenia, že vláda má v úmysle realizovať predpokladané reformy. V rámci oblastí, ktoré jej robia starosti, spomenula okrem iného dôchodkovú politiku, politiku dane z pridanej hodnoty a reformu trhu práce.

Spoločná európska mena v utorok vymazala predošlé straty voči doláru po správe o tom, že Euroskupina schválila grécky plán reforiem, ktorý bol podmienkou pre štvormesačné predĺženie poskytovania núdzovej pomoci. V úvode newyorského obchodovania euro stúplo až na 1,13415 USD/EUR, hoci neskôr ustúpilo na 1,13210 USD/EUR.

Grécko prisľúbilo, že nezastaví privatizácie, ktoré sa v súčasnosti uskutočňujú a taktiež nezruší už dokončené privatizácie. Krajina sa taktiež zaviazala, že žiadne úsilie v boji proti "humanitárnej kríze“ neohrozí rozpočet krajiny. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na dokument, ktorý obsahuje grécky reformný plán.

Položkami na zozname sú sľuby týkajúce sa daňovej reformy a taktiež kontroly výdavkov "vo všetkých oblastiach“ vládnych výdavkov. Grécko sa tiež zaviazalo ku konsolidácii penzijných fondov. Grécko, EÚ a MMF sa snažia nájsť kompromis, keďže grécka vláda nechce pristúpiť na ďalšie škrty v dôchodkoch, ktoré MMF a EÚ pôvodne požadovali. Vláda v Grécku chce taktiež smerovať k zvýšeniu minimálnej mzdy. Každý nárast však bude Grécko konzultovať so svojimi partnermi.

Hovorili sme i s analytikom Vladimírom Vaňom

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok