Porošenko sľubuje Ukrajine návrat Krymu

TA3, TASR
23.2.2015 19:17

Čas na odsun ťažkých zbraní ešte nenastal. Tvrdí to ukrajinská armáda. Podmienkou je totiž prímerie so separatistami, a to zatiaľ nenastalo. Armáda aj dnes hlásila straty pri meste Mariupoľ. Prezident Petro Porošenko vyhlásil, že Ukrajina opäť prevezme kontrolu nad Krymom.

Porošenko: Krym je okupovaný len dočasne

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že Ukrajina znova prevezme kontrolu "nad dočasne okupovaným" Krymským polostrovom, ktorý sa pred rokom - na základe výsledkov sporného referenda - stal subjektom Ruskej federácie.

Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré Porošenko vydal v súvislosti s prvým výročím udalostí na Kryme. Prezident uviedol, že proces návratu Krymu pod ukrajinskú správu nebude jednoduchý ani krátky, ale určite k tomu dôjde a "spoločne budeme budovať nový Krym, v ktorom budú zabezpečené práva pôvodného obyvateľstva Krymu a všetkých obyvateľov polostrova bez ohľadu na ich národnostnú, jazykovú alebo náboženskú príslušnosť".

Porušovanie ľudských práv

Porošenko v tejto súvislosti spomenul fakty o celom rade prípadov porušenia základných práv krymských Tatárov, Ukrajincov, ale aj proukrajinsky zmýšľajúcich Rusov či príslušníkov iných národností.

Upozornil, že páchatelia zločinov proti ukrajinskej štátnosti a porušovatelia ľudských práv na Kryme sa za svoje činy budú zodpovedať pred súdom v Haagu a ukrajinskými súdmi. Varoval tiež, že všetok majetok patriaci ukrajinským občanom alebo štátu, ktorý súčasné vedenie na Kryme znárodnilo, "bude musieť jedného dňa vrátiť a zodpovedať sa za to pred súdom".

Rozhovor s A. Dulebom, analytikom zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok