Sberbank pre konflikt Ruska a Západu zrejme zvažuje predaj slovenských aktív

TASR
23.2.2015 12:39

Nový konflikt medzi Západom a Kremľom údajne donútil najväčšiu ruskú banku Sberbank, aby začala predávať aktíva v strednej Európe.

Sberbank pre konflikt Ruska a Západu zrejme zvažuje predaj slovenských aktív
SITA/AP

Konkurenčné banky sa pobijú o klientov

Na predaj je podľa informácií českého denníka Lidové noviny, ktorý sa odvoláva na viac zdrojov, slovenská aj maďarská dcéra Sberbank.

Česka sa to zatiaľ netýka, ale na preťahovanie klientov Sberbank sa chystajú tiež konkurenčné české banky. Sberbank v Čechách na predaj nie je, ale v Maďarsku a na Slovensku sa už tento obchod pripravuje," potvrdil Lidovým novinám finančný investor, ktorý nechcel byť menovaný.

Na predaj sú teraz vraj slovenské aktíva Sberbank v hodnote vyše 2 miliardy eur a maďarské aktíva za približne 1,6 miliardy eur.

V hre aj Penta

O slovenskú Sberbank majú podľa zdrojov Lidových novín predbežný záujem traja uchádzači: česko-slovenská finančná skupina Penta, česko-slovenská dcéra talianskej banky UniCredit a maďarská banka OTP, ktorá pôsobí aj na Slovensku.

"Zo zásady nekomentujeme fámy a špekulácie, ktoré sa šíria na trhu," reagovala pre TASR hovorkyňa Sberbank Slovensko Ľubomíra Chmelová.

Sankcie obmedzili kapitál

Sberbank, v ktorej väčšinu vlastní Kremeľ, vlani citeľne zasiahli sankcie Európskej únie (EÚ) a Spojených štátov, pripomína denník. Tento veľký finančný inštitút má tak problémy so získavaním kapitálu na svetových trhoch.

"Vonkajšie trhy sa nám de facto zavreli,"
vyhlásil šéf Sberbank German Gref. Obmedzený prístup k valutám považuje za najväčší problém celého ruského bankovníctva.

Pobočiek Sberbank v EÚ sa síce sankcie netýkajú, ale celej skupine sa v súčasnej situácii môžu hodiť peniaze z ich predaja. Aj keď sa objavujú špekulácie aj o predaji českej dcéry Sberbank, zatiaľ sa nepotvrdili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok