Grécko finalizuje zoznam reforiem, ktoré majú priniesť 7 miliárd

TASR, TA3
23.2.2015 11:16

Grécka vláda nestíha pripraviť zoznam reforiem, ktoré mala do dnešnej pol noci odovzdať Bruselu. Práve plán šetrenia je však podmienkou medzinárodných veriteľov na predĺženie úverového programu. Kabinet pod vedením premiéra Tsiprasa prisľúbil, že dokument pošle najneskôr zajtra.

Grécko zašle zoznam reforiem až v utorok

Zoznam reforiem súvisiacich s predĺžením medzinárodného úverového programu pre Grécko tamojšia vláda nepredloží Euroskupine v pondelok, ako bolo pôvodne stanovené, ale až v utorok ráno. V pondelok večer o tom informoval jeden z predstaviteľov kabinetu Aléxisa Tsíprasa, podľa ktorého ministri financií eurozóny s niekoľkohodinovým posunom súhlasili.

Príčinu premeškania pôvodného termínu nespomenul, prezradil však, že súčasťou zoznamu budú opatrenia riešiace "humanitárnu krízu" v Grécku, regulujúce daňové nedoplatky a takzvané zlé pôžičky ako aj exekúcie, pri ktorých dlžníci prichádzajú o príbytky. Ďalšími bodmi by mali byť štrukturálne reformy s cieľom bojovať proti daňovým únikom a korupcii, pašovaniu palív či prílišnej byrokracii.

"Zoznam reforiem bude odoslaný ministrom financií eurozóny v utorok ráno, zatiaľ čo ich telekonferencia sa uskutoční popoludní," uviedol nemenovaný vládny predstaviteľ. Euroskupina predtým požadovala, aby Atény dokument odovzdali najneskôr do pondelňajšieho večera.

Návrhy reforiem preskúmajú EK, ECB a MMF

Návrhy reforiem potom preskúmajú Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond. A Euroskupina nakoniec rozhodne, či sú návrhy Atén dostatočné. Bez schválenia Euroskupiny a ratifikácie parlamentmi viacerých krajín eurozóny Atény nemôžu počítať s ďalšou finančnou pomocou.

Nemecký Bild v pondelok s odvolaním sa na informácie z kruhov gréckej vlády priniesol správu, že v liste, ktorý majú Atény zaslať veriteľom, sa počíta s tým, že nové reformy prinesú 7 miliárd eur. Grécka vláda chce napríklad zastaviť pašovanie benzínu, čo by do štátnej pokladne malo priniesť 1,5 miliardy eur. Boj proti pašovaniu cigariet by mal priniesť 800 miliónov eur. Ďalších 2,5 miliardy eur chcú Atény získať zo zdanenia bohatých Grékov a oligarchov a rovnako 2,5 miliardy eur z vymáhania daňových dlhov občanov a firiem.

Podmienka pokračovania finančnej pomoci

Grécko si chce konkrétnymi reformnými plánmi zabezpečiť dohodu v spore s krajinami eurozóny o pokračovaní finančnej pomoci. Bez ďalšej pomoci krajine hrozí platobná neschopnosť. Ministri financií eurozóny sa v piatok predbežne dohodli s Aténami na predĺžení pomoci o štyri mesiace, teda do konca júna.

Predpokladom je, že grécka vláda dnes predloží zoznam konkrétnych reforiem, ktoré prispejú k plneniu podmienok aktuálneho záchranného programu. Veritelia prisľúbili flexibilitu v jednotlivostiach.

Rozhovor s Vladimírom Balážom z Prognostického ústavu SAV

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok