Velez-Zuzulová skončila v Maribore na druhom mieste

SITA
22.2.2015 15:12

Vytrvalý dážď v Maribore priniesol pre slovenskú reprezentantku v alpskom lyžovaní Veroniku Velez-Zuzulovú najlepší výsledok sezóny. Tridsaťročná Slovenka sa z ôsmeho miesta po prvom kole posunula v tom druhom až na striebornú pozíciu a na slávnostnom vyhlásení prvýkrát v tejto sezóne buchla šampanské.

Nad jej sily bola v siedmom ženskom slalome Svetového pohára 2014/2015 len dvojnásobná majsterka sveta a olympijská víťazka Mikaela Shiffrinová z USA, za ktorou zaostala o 1,03 s. Tretiu Šárku Záhrobskú z Česka zdolala najlepšia Slovenka o 2 stotinky.

"Čo nevyšlo v Amerike na majstrovstvách sveta, prišlo teraz v Maribore. Tento výsledok ma veľmi teší. Potvrdila som, že mám formu, hoci moje jazdy neboli bez chýb,“ uviedla Veronika Velez-Zuzulová pre agentúru SITA. "Dôležité bolo, že Veronika predviedla v druhom kole vyrovnanú jazdu vo všetkých častiach trate, čo sa viacerým jej súperkám nepodarilo,“ povedal Timotej Zuzula, otec a tréner v jednej osobe. "Už prvé kolo bolo v podaní Veroniky dobré a dalo sa predpokladať, že v daždi sa bude v tom druhom poradie výraznejšie meniť,“ doplnil.

Štvrtá slalomárka z nedávneho svetového šampionátu v americkom Beaver Creeku Velez-Zuzulová sa dostala sedemnástykrát v kariére na stupne víťazov v pretekoch Svetového pohára, z toho ôsmy raz raz obsadila druhé miesto. V tejto sezóne, ktorá sa pre ňu zo začiatku nevyvíjala podľa predstáv (zranenie kolena, zmena servismana) sa stále zlepšuje a momentálne jej v hodnotení slalomu patrí už desiata pozícia.

"Prvé kolo mi celkom nevyšlo podľa predstáv, aj keď ma otec aj manžel Romain za jazdu pochválili. Pred druhým kolom som si povedala, že zabojujem o pódium. Vedela som, že trať nie je úplne jednoduchá a viaceré pretekárky mali problémy. Podarilo sa mi však zajazdiť celkom dobre a potom som už len čakala, či ma niekto predstihne. Pred jazdou Shiffrinovej som bola stále prvá, ale vedela som, že ona si to nenechá ujsť. Teší ma však, že ma v cieli pochválila, že som vraj ´wonder woman´, keď si pozrela moju jazdu. Vravela, že pred druhým kolom si dala cieľ zajazdiť tak ako ja,“ doplnila druhá najlepšia slalomárka z Mariboru Velez-Zuzulová.

"Po tom, čím všetkým si prešla v predchádzajúcich mesiacoch, je toto pre Veroniku veľká odmena a naša spokojnosť. Verím však, že v tejto sezóne ešte nepovedala posledné slovo. V zostávajúcich dvoch slalomoch sa pokúsi dostať späť do prvej skupiny od čísla 1 po 7, aby mala v ďalšej sezóne lepšiu pozíciu na štarte,“ hodnotil Romain Velez, ktorý je manželom Velez-Zuzulovej a zároveň trénerom francúzskej reprezentácie žien v točivých disciplínach.

Do 2. kola medzi tridsať najlepších sa z 29. miesta v 1. kole prebojovala aj druhá slovenská reprezentantka Petra Vlhová. V druhej jazde mala 19-ročná Liptáčka výhodu takmer neporušenej trate a dlho jej to vychádzalo. Na druhom medzičase mala náskok 1,57 s pred Švajčiarkou Michelle Gisinovou, ktorá štartovala pred ňou, ale potom urobila chybu. Vonkajšia lyža jej ušla pred nasadením do oblúku a najbližšia bránka znamenala pád. Do cieľa síce napokon zišla, ale s veľkým vyše desaťsekundovým odstupom bez nároku na body do Svetového pohára. Napokon bola diskvalifikovaná.

"Chcela som prísť do cieľa s nejakým väčším náskokom, išla som naplno, až prišla chyba... Ušla mi trochu vonkajšia lyža a do najbližšej bránky som išla zboku a nevytočila som to. Nasledovalo pokĺznutie a pád. Škoda, veľmi ma to mrzí, ale verím, že môj čas ešte príde,“ uviedla sklamaná Petra Vlhová.

Svetový pohár v alpskom lyžovaní - Maribor (Slovin.) - nedeľa - výsledky:

Slalom žien - konečné poradie (1. + 2. kolo): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:39,12, 2. Veronika Velez-Zuzulová (SR) +1,03, 3. Šárka Strachová (ČR) +1,05, 4. Nina Lösethová (Nór.) +1,17, 5. Lena Dürrová (Nem.) +1,22, 6. Wendy Holdenerová (Švaj.) +1,25, ... Petra Vlhová (SR) diskvalifikovaná v 2. kole

Poradie vo Svetovom pohári v hodnotení slalomu (po 7 z 10 pretekov): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 479, 2. Frida Hansdotterová (Švéd.) 449, 3. Tina Mazeová (Slovin.) 374, 4. Kathrin Zettelová (Rak.) 316, 5. Šárka Strachová (ČR) 271, 6. Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd.) 269.... 10. Veronika Velez-Zuzulová 163, 32. Petra Vlhová (obe SR) 27.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok