Dvaja ľudia zahynuli pri výbuchu počas pochodu jednoty v Charkove

TASR SITA
22.2.2015 14:00

Dvaja ľudia zahynuli a viac ako desať utrpelo zranenia pri explózii, ku ktorej došlo dnes v ukrajinskom meste Charkov počas zhromaždenia na podporu jednoty Ukrajiny. Informovala o tom agentúra UNIAN s odvolaním sa na tlačovú službu mestského zastupiteľstva.

Dvaja ľudia zahynuli pri výbuchu počas pochodu jednoty v Charkove
twitter

Jeden z očitých svedkov agentúre UNIAN povedal, že explózia nastala okolo 13.15 h (miestneho času, 12.15 h SEČ) v blízkosti Paláca športu, keď sa účastníci akcie presúvali do centra mesta.

Podľa iných očitých svedkov výbuch spôsobil s najväčšou pravdepodobnosťou granát, ktorý niekto vyhodil z auta prechádzajúceho okolo čela sprievodu.

Aj napriek incidentu pokračoval v Charkove pochod na uctenie si pamiatky vojakov padlých počas protiteroristickej operácie na východe Ukrajiny. Jeho súčasťou je i spomienková bohoslužba za účasti predstaviteľov pravoslávnej, katolíckej a protestantskej cirkvi a moslimských duchovných.

Útočníci z Charkova mali pokyny z Ruska

Kyjev oznámil, že polícia zadržala podozrivých, ktorí dostali zbrane a inštrukcie z Ruska. Jeden mŕtvy a štyria zo zranených sú policajti, ktorí chránili demonštrantov. Incident sa odohral v čase, keď si ľudia naprieč Ukrajinou pripomínajú výročie udalostí na kyjevskom Majdane, pri ktorých pred rokom zahynulo asi sto demonštrantov.

Protesty viedli k pádu proruského prezidenta Viktora Janukovyča. "Dnes je spomienková nedeľa, ale v tento deň teroristický odpad odhalil svoju ničivú podstatu," napísal na Facebooku prezident Petro Porošenko. Ten sa spolu s európskymi lídrami zúčastnil na pochode v Kyjeve, ktorý prebehol prevažne pokojne. Na pochode sa zúčastnil napríklad stály predseda Európskej rady Donald Tusk a prezidenti Nemecka, Litvy, Lotyšska či Poľska.

Úrady najprv tvrdili, že nálož do davu hodil niekto z okoloidúceho auta, neskôr, že bola ukrytá pod snehom. Poradca šéfa Ukrajinskej bezpečnostnej služby SBU Markian Lubkivskyi uviedol, že v súvislosti s prípadom zatkli štyroch podozrivých. Podľa jeho slov plánovali uskutočniť v meste sériu útokov s ruským granátometom Šmel.

"Sú to ukrajinskí občania, ktorí dostali inštrukcie a zbrane z Ruskej federácie v Belgorode," povedal pre ukrajinskú stanicu 112. Belgorod je ruské mesto ležiace cez hranice naproti Charkovu. Charkov, najväčšie mesto východu vzdialené vyše 200 kilometrov od vojnovej zóny, je pod ukrajinskou kontrolou a jeho obyvatelia prevažne podporujú vládu v Kyjeve. Moskva sa k obvineniam zatiaľ nevyjadrila.

Porošenko sľúbil tvrdú odpoveď organizátorom výbuchu nálože

"Zlo terorizmu odhalilo svoju bezohľadnú povahu. Vyjadrujem svoju najhlbšiu sústrasť príbuzným a priateľom obetí," napísal Porošenko na svojom účte na Facebooku.

Výbuch nálože označil za "trúfalý pokus rozšíriť zónu terorizmu". "Tí, ktorí boli do toho zapletení, budú čeliť tvrdej odpovedi," zdôraznil ukrajinský prezident.

Podľa agentúry TASS Porošenko na dnešnej schôdzke s poľským prezidentom Bronislawom Komorowským oznámil, že tajné služby zmarili teroristický útok v Odese.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok