Američania dali súhlas na predaj helikoptér Slovensku

SITA
20.2.2015 18:03

Americké ministerstvo zahraničia dalo zelenú predaju deviatich vrtuľníkov typu Sikorsky UH-60 Black Hawk Slovensku. Vyplýva to z piatkového oznámenia Úradu pre obranno-bezpečnostnú spoluprácu (DSCA), ktoré citoval server DefenceNews.

Američania dali súhlas na predaj helikoptér Slovensku
wiki

Predaj vojenskej techniky do zahraničia musí schváliť Kongres Spojených štátov a po jeho súhlase môžu začať rokovania oboch vlád. Slovensko dostalo začiatkom januára od USA ponuku na nákup spomínaných vrtuľníkov prostredníctvom programu Foreign Military Sales (FMS).

Za prvých deväť vrtuľníkov by podľa ministra obrany Martina Glváča malo zaplatiť najviac 300 miliónov dolárov, DSCA však zverejnil odhadovanú cenu vo výške 450 miliónov dolárov. DefenceNews v tejto súvislosti podotýka, že takýto cenový rozdiel by mohol prípadný kontrakt skomplikovať.

Server dodáva, že okrem samotných vrtuľníkov by mal kontrakt zahŕňať aj náhradné motory, 20 globálnych navigačných systémov, dva systémy na plánovanie leteckých misií a ďalšie moderné technické vybavenie.

Podľa Glváča by obmena vzdušných síl mala dve fázy. Počas prvej fázy by Slovensko postupne obstaralo deväť vrtuľníkov, celkovo by sa v priebehu šiestich rokov mali vymeniť teraz používané Mi 17 tak, že každý rok by sa kúpili dva až tri nové vrtuľníky., definitívna cena bude závisieť od konkrétnej špecifikácie a vybavenia strojov.

V cene je zahrnutý aj výcvik pilotov, školenia a údržba. Definitívne o spôsobe nákupu vrtuľníkov musí rozhodnúť vláda a Bezpečnostná rada, podľa Glváča sú zatiaľ v hre aj ďalší výrobcovia a krajiny. 

Podľa náčelníka Generálneho štábu OS SR Milana Maxima je vrtuľník Sikorsky UH-60 Black Hawk univerzálny, stredne ťažký vrtuľník vyhovujúci úlohám, ktoré plnia slovenské ozbrojené sily.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok