Fico v britskom denníku odmietol ďalšiu pomoc pre Grécko

TASR
20.2.2015 15:51

Slovensko je proti ďalšej finančnej pomoci pre Grécko. V rozhovore pre britský denník Financial Times (FT) to povedal slovenský premiér Robert Fico.

Fico v britskom denníku odmietol ďalšiu pomoc pre Grécko
TASR

Predseda vlády vyhlásil, že bude proti snahám Atén o zmiernenie podmienok záchranného programu. Varoval, že Slovensko potenciálny odchod Grécka z eurozóny neznepokojuje, ak krajina odmietne plniť svoje sľuby a záväzky.

Tvrdé opatrenia platili aj pre Slovákov

Podľa Fica by európski predstavitelia mali trvať na tvrdých podmienkach záchrany Grécka, aby peniaze, ktoré Atény už dostali, boli splatené. Upozornil, že podobné tvrdé opatrenia museli vydržať aj slovenskí občania.

"Toto je pre nás neprekročiteľná hranica. Nedokázali by sme verejnosti vysvetliť, prečo má chudobné Slovensko dávať peniaze Grécku," povedal Ficovo štvrtok v rozhovore pre FT. "Vysvetliť ľuďom, že musíme dať Grécku peniaze na mzdy a dôchodky? To je nemožné. Nemožné."

Slovenský premiér upozornil, že predchádzajúca grécka vláda sa s veriteľmi dohodla na podmienkach pomoci. Podľa neho nie je možné, aby nová vláda vyhlasovala, že tieto podmienky nebude plniť. "Nie je možné, aby na jednej strane požadovali napríklad odpis dlhu alebo predĺženie úverov a na strane druhej vyhlasovali, že ľudia budú mať energiu zdarma. Alebo bývanie. To sa nedá," doplnil Fico.

Podľa vlastných slov bude akceptovať len konkrétne sľuby gréckej vlády, ktoré zaručia, že bude konať tak, aby existovali garancie splatenia úverov, ktoré krajina doteraz dostala.

Neznepokojuje ho Grexit

PodľaFicaEurópsku úniu (EÚ) neznepokojuje možnosť vystúpenia Grécka z eurozóny, takzvaného Grexitu. "Európa je lepšie pripravená na šoky. Každý vie, že máme riešenia, a že dokonca ani odchod Grécka z eurozóny by už nebol taký nebezpečný ako pred dvoma, tromi alebo štyrmi rokmi."

PodľaFicajeho názor zdieľa mnoho členských štátov únie. Grécka vládna strana Syriza postupne zisťuje, že jej "krásne plány", ktoré si urobila v čase, keď bola v opozícii, teraz narazili na odpor ostatných štátov eurozóny, uviedol slovenský premiér. "Mám pocit, že mnoho ministrov financií eurozóny má naozajstnú odvahu a sú pripravení prijať skutočne tvrdé rozhodnutia proti Grécku. Nikto v Európe nechce Grécku platiť."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok