Miera nezamestnanosti v januári stúpla

SITA TA3
20.2.2015 15:05

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla na konci januára tohto roka 12,39 %. V porovnaní s koncom minulého roka ide o nárast o 0,10 percentuálneho bodu. Medziročne sa evidovaná miera nezamestnanosti minulý mesiac znížila o 1,22 percentuálneho bodu.

Miera nezamestnanosti v januári stúpla
SITA

Na piatkovej tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.

Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol na konci minulého mesiaca 334 250 osôb. Oproti koncu decembra minulého roka ide o nárast o 2 517 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo v januári takmer o 33 tisíc osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 14,08 %. Medzimesačne to znamenalo nárast o 0,23 percentuálneho bodu, medziročne ide o pokles o 0,82 percentuálneho bodu. Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci januára 379 757 osôb. Oproti koncu vlaňajška je to nárast o 6 003 osôb, v porovnaní s januárom 2014 však je to menej o 22 367 ľudí.

Ako ďalej uviedol šéf ústredia práce, počet uchádzačov o zamestnanie vo veku do 29 rokov v januári medziročne klesol o 10,3 tisíc na vyše 112 tisíc osôb. V porovnaní s koncom minulého roka je to menej o 1 029 ľudí. Prvý mesiac tohto roka pritom stúpol počet uchádzačov o prácu vo veku nad 50 rokov, a to medzimesačne o vyše 2,7 tisíc osôb na 95,2 tisíc.

Medziročne je to však pokles o 2,7 tisíc ľudí. Oproti koncu minulého roka sa však zvýšil aj počet dlhodobo nezamestnaných ľudí, ktorí sú v evidencii úradov práce viac ako jeden rok, a to o 617 osôb na vyše 204 tisíc. Oproti januáru 2014 počet dlhodobo nezamestnaných klesol takmer o 12,5 tisíc.

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter podľa vývoja v minulých rokoch predpokladal, že miera nezamestnanosti v januári stúpne. "Medziročné porovnania sú všetky vysoko priaznivé," povedal na tlačovej besede minister práce a sociálnych vecí. Upozornil na to, že miera nezamestnanosti na Slovensku je v súčasnosti na úrovni leta 2010.

"Všetky trendy nasvedčujú tomu, že by ten vývoj politiky zamestnanosti v tomto kalendárnom roku mal byť opätovne priaznivý," povedal Richter. Avizuje, že vzhľadom na nárast počtu nezamestnaných vo veku nad 50 rokov pripraví ministerstvo práce projekt na podporu zamestnávania tejto kategórie uchádzačov o prácu. "Je to kategória ľudí, ktorá je najviac zainteresovaná na sezónnych prácach," povedal.

Pozitívne je však podľa ministra práce to, že klesá počet uchádzačov o prácu vo veku do 29 rokov. Vyzdvihol aj to, že minulý mesiac evidovali úrady práce 5 640 voľných pracovných miest, čo je medzimesačný nárast o 665 voľných miest. "Na trhu práce sa v januári umiestnilo 17 100 uchádzačov o prácu," upozornil Richter. Podľa neho ide na január v porovnaní s minulými rokmi o veľmi pozitívne číslo.

Viac k téme:
HOSŤ V ŠTÚDIU: V. Vaňo o vývoji nezamestnanosti

Pozrite si aj tlačovú besedu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok