EÚ a Británia boli v prípade Ukrajiny ako námesační, uvádza Snemovňa lordov

TASR TA3
20.2.2015 14:19

Európska únia a Británia zlyhali pri vyhodnocovaní ukrajinskej krízy, uvádza sa v správe európskeho výboru britskej Snemovne lordov. Podľa nej si Británia a EÚ počínali ako "námesační", nepochopili osobitosť ukrajinskej krízy, nedokázali analyzovať politické zmeny v Rusku.

EÚ a Británia boli v prípade Ukrajiny ako námesační, uvádza Snemovňa lordov
SITA/AP

Podcenili hĺbku ruského nepriateľstva

Správa kritizuje Rusko, ktoré sa postupne odvracalo do Európy a chybne si interpretovalo záujem Ukrajiny o obchodné partnerstvo s EÚ.

Výbor však rovnako kritický postoj zaujal aj k EÚ a Británii, ktoré podľa neho pred vypuknutím krízy urobili sériu chýb a neuvedomili si hĺbku nepriateľského postoja Ruska k plánom EÚ na prehĺbenie vzťahov s Ukrajinou. Snemovňa lordov v správe uviedla, že Európa konala v prípade krízy na Ukrajine ako "námesačná".

V správe sa podľa britskej spoločnosti BBC píše, že Británia nebola dostatočne "aktívna alebo viditeľná" pri riešení situácie na Ukrajine. Ako jeden z možných dôvodov v tejto súvislosti uvádza škrty v rozpočte ministerstva zahraničných vecí, čo znamená nedostatok analytikov a expertov na ruskú politiku. Podobná je aj situácia v ostatných členských štátoch EÚ, čo spôsobilo neschopnosť sformulovať "autoritatívnu odpoveď" Európy na situáciu na Ukrajine.

Európsky výbor Snemovne lordov vo svojej správe tvrdí, že vzťahy EÚ s Ruskom boli pridlho založené na optimistickej premise, že Rusko je na najlepšej ceste stať sa demokratickým štátom. Výsledkom bola neschopnosť EÚ vyhodnotiť hĺbku ruského nepriateľstva, keď Brusel začal v roku 2013 s Kyjevom rokovať o pridružení Ukrajiny k EÚ a o posilnení obchodnej spolupráce.

Viac k téme:
Ostreľovanie v Donbase neutícha, hlásia konvoje smerujúce do Donecka

Briti nesú osobitnú zodpovednosť

Predseda výboru Christopher Tugendhat podľa BBC uviedol, že nedostatok analytických kapacít v Británii i v EÚ spôsobil katastrofálne chybné vyhodnotenie nálad počas krízy. Británia ani EÚ nedokázali nájsť strategický návod, ako rokovať s Ruskom v dlhodobej perspektíve.

Okrem toho výbor Snemovne lordov pripomína, že Británia má osobitnú zodpovednosť za vývoj na Ukrajine, pretože je jedným zo štyroch signatárov Budapeštianskeho memoranda z roku 1994, ktoré Ukrajine poskytuje záruku zachovania jej územnej celistvosti.


Hovorkyňa britského ministerstva zahraničných vecí v reakcii na správu uviedla, že rozsah "neospravedlniteľnej a nezákonnej" intervencie Ruska na východe Ukrajiny nedokázal predpovedať nikto.


"Vina spočíva len na proruských separatistoch podporovaných ruskými úradmi, nie na asociačnej zmluve EÚ s Ukrajinou"
, o ktorej sa rokovalo viac ako sedem rokov pred tým, ako Rusko podniklo protiprávnu inváziu do susedného štátu a anektovalo časť jeho územia.


Hovorkyňa britskej diplomacie pripomenula, že o tom, "či Ukrajina bude mať s EÚ tesnejšie sociálne, ekonomické a politické vzťahy, rozhodne ukrajinský národ, nie Rusko".

Putin podľa Fallona predstavuje hrozbu pre pobaltské štáty

Správa európskeho výboru Snemovne lordov sa objavila krátko po tom, ako predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval britského premiéra Davida Camerona na diskusiu o tom, ako by EÚ mohla reagovať na pokračujúce násilie na východe Ukrajiny. 

Zverejneniu správy predchádzal aj článok britského ministra Michaela Fallona, v ktorom na stránkach britskej tlače upozornil, že ruský prezident Vladimir Putin predstavuje reálne nebezpečenstvo pre trojicu pobaltských štátov - členov NATO. 

Existujúce napätie vo vzťahoch medzi Britániou a Ruskom umocnil aj incident zo strany, keď britské stíhačky eskortovali dva ruské bombardéry z blízkosti britského vzdušného priestoru nad pobrežím Cornwallu.

Britské ministerstvo obrany ubezpečilo, že "ruské vojenské lietadlá rozhodne v žiadnom momente nenarušili britský výsostný vzdušný priestor" a britské lietadlá ich sprevádzali, "až kým neopustili oblasť britského záujmu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok