Čarnogurský na oslavu výročia KDH nepríde, nevidí v tom zmysel

SITA
20.2.2015 09:26

KDH v sobotu oslávi 25. výročie vzniku strany, jeho zakladateľ Ján Čarnogurský však na oslavu nepríde.

Čarnogurský na oslavu výročia KDH nepríde, nevidí v tom zmysel
SITA

„Pozvali ma, ale neprídem. Nevidím zmysel v mojej účasti,“ povedal Čarnogurský pre agentúru SITA.

Pozvánka od Figeľa

KDH je síce jeho dieťa, ale to je podľa neho dosť málo na to, aby prišiel na snem hnutia, ktorý je pripomienkou ustanovujúceho snemu pred 25 rokmi. Čarnogurský nemá dôvod na snem ísť, pretože od roku 2013 nie je ani členom KDH. Nepríde však ani na slávnostnú časť, ktorá bude snemu predchádzať. „Ján Figeľ ma pozýval aj osobne. Bol by som ochotný prísť na pracovný seminár, ktorý by neorganizovalo KDH, ale napríklad Kresťanskodemokratická mládež Slovenska KDMS, kde by sa vecne rozprávalo o kresťanskodemokratickej politike. Na slávnosť nemám dôvod ísť, keďže som z KDH vystúpil a mám kritické pripomienky ku KDH,“ povedal Čarnogurský.

Radšej pracovný seminár

Čarnogurský tvrdí, že za viac ako desať rokov, čo opustil funkciu predsedu hnutia, ho KDH oslovilo s pozvaním len na slávnostné príležitosti. „Keď sme si pred kamerami podali ruku a demonštrovali jednotu, to ako PR bolo účinné. Ale do vecných diskusií k politike KDH ma nepozvali nikdy. O takúto formu kontaktov s KDH preto nemám záujem. Ak by bol pracovný seminár o politike KDH alebo kresťanskodemokratickej politike, o také podujatie záujem mám,“ vyhlásil.

Na snem kresťanskí demokrati pozvali aj Mikuláša Dzurindu, ktorý v KDH pôsobil do roku 2000. Následne založil Slovenskú demokratickú a kresťanskú úniu (SDKÚ) a z KDH odišiel. Ani on však na snem nepríde, pretože má iné pracovné povinnosti. Bývalého predsedu parlamentu a dlhoročného poslanca NR SR Františka Mikloška pozýval na snem osobne predseda hnutia Ján Figeľ. „Pre mňa sa ľudský príbeh KDH skončil v roku 2008. Odvtedy sa naše cesty rozišli. Želám KDH samozrejme všetko najlepšie,“ povedal Mikloško pre agentúru SITA s tým, že na snem nepríde. Mikloško odišiel z KDH v roku 2008.

Odídenci neprídu

Spolu s Mikloškom vtedy odišiel aj Vladimír Palko, ktorý donedávna viedol dnes už neexistujúcu stranu Konzervatívnych demokratov Slovenska. Palka na výročie však nepozvali. „KDH ma nepozvalo. Nechcem to komentovať. Čo som chcel povedať, som povedal, keď som odchádzal. Odišli sme v roku 2008 a povedali sme vtedy svoje dôvody,“ povedal Palko pre agentúru SITA. Podľa neho Rada KDH vtedy štvoricu poslancov, medzi ktorých patril aj Pavol Minárik a Rudolf Bauer obvinila, že si nesplnili povinnosť voči krajine a neprejavili odvahu, keď nechceli ísť do vlády so Smerom a SMK. „Je to falošné obvinenie. Na tomto sa nič nezmenilo,“ dodal Palko.

Vec vedenia hnutia

KDH na oslavu nepozvalo ani Daniela Lipšica, ktorý v tomto volebnom období z KDH odišiel a dnes je predsedom hnutia Nova. „Ku KDH sa nebudem spätne vyjadrovať a ani v zlom. Želám KDH to najlepšie, KDH nikdy nebudem kritizovať. Je tam veľa dobrých ľudí,“ povedal Lipšic pre agentúru SITA. Lipšic nemá nikomu za zlé, že ho na oslavu nepozvali. „Je to vec vedenia KDH,“ dodal.

V utorok uplynulo 25 rokov od ustanovujúceho snemu Kresťanskodemokratického hnutia, ktorý sa konal v Nitre. KDH je jedinou stranou na Slovensku, ktorá ako parlamentná strana pôsobí nepretržite od prvých slobodných volieb v roku 1990. Kresťanskodemokratické kluby začali vznikať už v novembri 1989, keď bola zverejnená výzva na ich zakladanie. Preto vznikali najprv miestne kluby, ktorých zástupcovia 17. februára 1990 v Nitre schválili názov a stanovy a zvolili prvé vedenie hnutia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok