Atény požiadali o predĺženie úverovej dohody a uznali všetky dlhy

TA3 SITA
19.2.2015 11:40

Grécko požiadalo o šesťmesačné predĺženie dohody o medzinárodnom úverovom programe. Oznámil to holandský šéf skupiny ministrov financií členských štátov eurozóny Jeroen Dijsselbloem. Grécke inštitúcie uznávajú finančné záväzky Grécka voči všetkým svojim veriteľom.

Predĺženie úverovej dohody a uznanie dlhov

Grécko vo štvrtok požiadalo o šesťmesačné predĺženie dohody o medzinárodnom úverovom programe a zaviazalo sa, že uzná všetky svoje dlhy a nepodnikne jednostranné kroky, ktoré by ohrozili dohodnuté fiškálne ciele. Vyplýva to z dokumentu, ktorý mala agentúra Reuters k dispozícii.

Grécke inštitúcie uznávajú finančné záväzky Grécka voči všetkým svojim veriteľom, takisto aj štát svoj zámer spolupracovať so svojimi partnermi, aby sa zabránilo technickým prekážkam v rámci dohody, píše sa v dokumente.

Ministri financií eurozóny prerokujú návrh

Účelom šesťmesačného predĺženia dohody o medzinárodnom úverovom programe je, okrem iného, aj zabezpečenie úzkej spolupráce s európskymi a medzinárodnými partnermi, uvádza ďalej dokument. Formálnu žiadosť Atén prerokujú neskôr vo štvrtok prostredníctvom telekonferenčného hovoru zástupcovia ministrov a predstavitelia centrálnych bánk. Ministri financií jednotlivých krajín eurozóny budú o šesťmesačnom predĺžení tejto dohody rokovať v piatok o 15:00 SEČ v Bruseli.

Žiadosť Grécka o predĺženie dohody o medzinárodnom úverovom programe je pozitívnym signálom pre dosiahnutie kompromisu k finančnej stabilite eurozóny, vyhlásila vo štvrtok Európska komisia. "Predseda (Európskej komisie) Juncker považuje tento list za pozitívne znamenie, ktoré by podľa jeho posúdenia, mohlo byť cestou k rozumnému kompromisu v záujme finančnej stability eurozóny ako celku," povedala hovorkyňa komisie Margaritis Schinasová na tlačovej konferencii.

Berlín odmietol grécky návrh

Nový návrh Grécka na predĺženie dohody o úverovom programe nespĺňa požiadavky eurozóny. Vyhlásilo to vo štvrtok nemecké ministerstvo financií. "List z Atén nie je návrhom, ktorý by prinášal vecné riešenie," uviedol hovorca ministerstva Martin Jäger.

Cieľom návrhu podľa neho je zabezpečiť si v prechodnom období financovanie bez toho, aby Grécko muselo plniť podmienky medzinárodnej úverovej dohody. "List nezodpovedá kritériám, na ktorých sa dohodla v pondelok Euroskupina," zdôraznil hovorca ministra Wolfganga Schäubleho.

Podľa gréckej vlády je však až na ministroch financií jednotlivých krajín eurozóny, aby rozhodli, či prijať alebo odmietnuť návrh na predĺženie dohody o úverovom programe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok