Separatisti po dobytí Debaľceva získali ďalšie obce a zamierili k Artemivsku

TASR, TA3, SITA
19.2.2015 10:17

Proruskí separatisti a vládni vojaci sa opäť navzájom obvinili z porušenia dohody o prímerí, ktorú podpísali pred týždňom v bieloruskom Minsku a ktorá nadobudla platnosť 15. februára o polnoci.

Povstalci údajne zajali desiatky vojakov

Viac ako 90 ukrajinských vojakov padlo po bojoch o ukrajinské mesto Debaľceve do zajatia proruských povstalcov. Informovala o tom vo štvrtok ukrajinská armáda s tým, že ďalších viac ako 80 vojakov je nezvestných. Vedenie ozbrojených síl potvrdilo, že vyčlenila sily v záujme pátrania po nezvestných a o pomoc požiadala aj OBSE.

Zajatie a zmiznutie vojakov je dôsledkom tvrdých bojov o o strategické mesto, ktoré povstalci v stredu dobyli. Stalo sa tak napriek minulý týždeň dohodnutého prímeria, ktorého podľa povstalcov Debaľceve nebolo súčasťou.

Ukrajinská armáda ostreľovala pozície povstalcov

Ministerstvo samozvanej Doneckej ľudovej republiky dnes podľa agentúry RIA Novosti informovalo, že vládne sily za posledných 24 hodín ostreľovali pozície povstalcov 12-krát, pričom bolo zranených najmenej 20 protivládnych ozbrojencov. Terčom ostreľovania boli obce Vuhlehirsk, Sachanka a Šyrokyne.

Podľa proseparatistickej tlačovej agentúry DAN vládne sily v noci nadnes najmenej trikrát ostreľovali letisko v Donecku a mesto Debaľceve, odkiaľ sa väčšina vládnych vojakov, zovretá v obkľúčení síl protivníka, v stredu stiahla.
Vedenie DĽR vo vyhlásení pre tlač konštatovalo, že v celkovej situácii "v Novorossiji" nedošlo k podstatným zmenám a zostáva stále napätá.

Povstalci sa približujú k Artemivsku

Vládne vojská dnes podľa agentúry RIA Novosti informovali o 46 prípadoch narušenia prímeria za posledných 24 hodín, pričom protivník použil delostrelectvo a mínomety. Agentúra Reuters odvolávajúca sa na vojenské zdroje v Kyjeve uviedla, že o život prišlo 14 vojakov a 173 ich utrpelo zranenia. Ide o bilanciu za posledných 24 hodín.

Podľa agentúry Ukrinform sa proruskí separatisti snažia dnes priblížiť k mestu Artemivsk, kam sa po ústupe z Debaľceva presunula veľká časť ukrajinských vojakov. Ako na svojej facebookovej stránke spresnil ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, vládne sily sa snažia zastaviť ich postup varovnou delostreleckou paľbou.

Jednotky DĽR dobyli tri obce

Do oddielov separatistov boli podľa Tymčuka naverbovaní aj 15 až 17-roční tínedžeri, ako aj starší muži - všetci sú zle vyzbrojení, tvrdí analytik. Podľa Tymčuka proruskí separatisti plne kontrolujú územie Debaľceva ako aj železničnú stanicu a snažia sa v meste vytvoriť veliteľský štáb.

Za ostatných 24 hodín sa jednotkám separatistov podarilo dobyť ďalšie tri obce: Mohila Ostraja, Savelivka a Bulavino, ktoré ležia južne od Debaľceva. Predstaviteľ ministerstva obrany DĽR Eduard Basurin okrem toho na brífingu uviedol, že za uplynulých 24 hodín v bojoch na východe Ukrajiny prišiel protivník o najmenej 40 mužov, ďalších asi 50 bolo zranených. Separatisti zničili aj asi desať kusov bojovej techniky ukrajinskej armády.

Z Debaľceva sa stiahlo 2475 príslušníkov vládnych síl

Celkovo 2475 príslušníkov vládnych síl sa už stiahlo z mesta Debaľceve, informoval v stredu večer ukrajinský prezident Petro Porošenko na zasadaní Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Podľa agentúry UNIAN Porošenko spresnil, že 2132 príslušníkov bolo z armády, 158 z Národnej gardy a zvyšní patrili k jednotkám ministerstva vnútra. Dodal, že z Debaľceva a okolia stiahli aj takmer 200 kusov vojenskej techniky.
Podľa agentúry TASS Porošenko povedal, že "armáda si urobila svoju prácu a ukázala, že Ukrajina plní minské dohody".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok