Porošenko zvažuje pozvať na územie Ukrajiny mierové jednotky

TA3 TASR SITA ČTK
18.2.2015 21:29

Ukrajinský prezident v televíznom vysielaní navrhol možnosť pozvať medzinárodné mierové jednotky OSN na územie Ukrajiny.

Porošenko zvažuje pozvať na územie Ukrajiny mierové jednotky
SITA/AP

Odôvodnil to tým, že Rusi neplnia mierové dohody. Chce tiež navrhnúť zmeny v zákone o vojnovom stave, aby zjednodušil obranu krajiny. 

Ukrajinská armáda dnes zavelila na ústup z mesta Debaľceve. V bojoch s proruskými separatistami zahynulo v ostatných dňoch podľa generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl 22 ukrajinských vojakov a ďalších 150 utrpelo zranenia.

Plánovaný ústup?

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo vyhlásení pre médiá uviedol, že ukrajinské sily ukončujú plánovaný a organizovaný odsun z mesta Debaľceve na východe Ukrajiny, kde ich v uplynulých dňoch obkľúčili a ostreľovali jednotky proruských separatistov.

Podľa jeho slov mesto už opustila väčšina jednotiek, ďalšie kolóny by ich mali nasledovať čoskoro. Porošenko uviedol, že ukrajinskí vojaci odchádzajú z Debaľceva aj so zbraňami a technikou.
Agentúra Reuters informovala, že Porošenko vyzdvihol ukrajinské sily za to, ako si plnili svoju povinnosť pri obrane Debaľceva, a povedal, že "ukázali svetu pravú tvár banditov a separatistov, ktorí sú podporovaní Ruskom".

Predstaviteľ Doneckej ľudovej republiky informoval, že vládni vojaci, obkľúčení proruskými silami v meste Debaľceve, začali skladať zbrane. Podľa jedného z veliteľov DĽR, Maxima Leščenka, sa vzdali stovky vládnych vojakov.

Briti vraj odfotografovali najmodernejší ruský raketový systém

Británia zverejnila fotografie údajne najmodernejšieho ruského systému protivzdušnej obrany SA-22, ktoré podľa nej dokazujú, že táto vyspelá vojenská technika bola nasadená na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Britské ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo infografiku s popisom ruského raketového systému protivzdušnej obrany zem-vzduch typu SA-22, ako aj tri fotografie, ktoré podľa rezortu dosvedčujú, že tento systém bol v uplynulých týždňov nasadený na východe Ukrajiny.

"Prítomnosť SA-22 na východnej Ukrajine je ďalším dôkazom priamej ruskej vojenskej angažovanosti v tomto konflikte," uviedol na svojom twitterovom konte britský veľvyslanec pri NATO Adam Thomson, ktorý fotografie zverejnil.

"Vyzývame Rusko, aby dôsledne dodržiavalo svoje záväzky z Minska," uviedol.

 

Separatisti hovoria o sťahovaní ťažkých zbraní

Ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky zoznámilo, že jej ozbrojené sily začali sťahovať ťažké zbrane z demarkačnej línie na východe Ukrajiny. Podľa agentúry Reuters separatisti začali s odsunom ťažkej bojovej techniky z oblastí, ktoré sú pod ich kontrolou.

"Ozbrojené sily DĽR začali odsun ťažkých delostreleckých systémov od demarkačnej línie stanovenej minskou dohodou z 19. septembra 2014," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva, o ktorom informovala Donecká tlačová agentúra DAN.

Odsun ťažkých zbraní z demarkačnej línie bol jedným z bodov dohody, ktorú znepriatelené strany podpísali minulý piatok v Minsku. Text dohody pred jej podpísaním prerokovala aj tzv. normandská štvorka na úrovni šéfov štátov a vlád Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska.

Hovorili sme i s Martinom Dorazínom

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok