Separatisti oznámili dobytie kľúčového mesta ukrajinskej vojny

TA3 SITA TASR
17.2.2015 22:14

Ruskom podporovaní separatisti oznámili, že obsadili rozsiahle časti východoukrajinského mesta Debaľceve, ktoré je dôležitým železničným uzlom. Ukrajinská armáda však tvrdí, že stále kontroluje tamojšiu železničnú stanicu. Vladimir Putin vyzval ukrajinských povstalcov, aby umožnili ukrajinským jednotkám bezpečný odchod z mesta

Separatisti oznámili dobytie kľúčového mesta ukrajinskej vojny
SITA

Putin vyzval Kyjev aby nebránil vojakom vzdať sa

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval v utorok ukrajinských povstalcov, aby umožnili ukrajinským jednotkám bezpečný odchod z mesta Debaľceve, ktorého väčšinu separatisti v utorok dobyli. Vládu v Kyjeve vyzval, aby svojim vojakom nebránila zložiť zbrane a vzdať sa.

Na tlačovej konferencii v Budapešti po stretnutí s premiérom Viktorom Orbánom Putin vyhlásil, že boje o Debaľceve sa dali očakávať, no celkovo podľa neho došlo po uzavretí prímeria k redukcii bojov na východe Ukrajiny.

Líder DĽR utrpel pri paľbe v Debaľceve zranenie

Najvyšší predstaviteľ samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexandr Zacharčenko utrpel zranenia počas intenzívnych bojov o strategické mesto Debaľceve.

Podľa informácií spravodajského ruského portálu vesti.ru sa Zacharčenko počas paľby pokúšal prebehnúť cez centrum mesta, keď dostal zásah do členka. Prvú pomoc mu poskytli bodyguardi, ktorí ho potom prepravili najskôr do poľnej nemocnice a následne do zdravotníckeho zariadenia v Alčevsku, ležiacom medzi Debaľceve a Luhanskom.

Zacharčenko bol počas prevozu pri vedomí a nenachádza sa v ohrození života.
Podľa vesti.ru Zacharčenko osobne riadil "čistenie" Debaľceve a vyzýval obkľúčených ukrajinských vojakov na kapituláciu. "Váš prezident vás zradil. Vy nie ste pre neho nikto, či vás je 5000 alebo 50.000. Pre Porošenka ste iba kusom mäsa", citoval lídra samozvanej DĽR portál vesti.ru.

Kto ovláda stanicu v meste?

Separatisti vo vyhlásení, citovanom agentúrou DPA, uviedli, že už ovládajú železničnú stanicu v Debaľceve, rovnako ako východné časti mesta. Počas bojov podľa nich zahynulo alebo sa vzdalo množstvo ukrajinských vojakov, ktorí sa v Debaľceve dostali do obkľúčenia.

Ukrajinská armáda naopak tvrdí, že strategicky významnú debaľcevskú stanicu stále ovládajú jej vojaci, a to napriek pokračujúcim útokom separatistov, uviedla agentúra Reuters.


"Separatisti tam (v Debaľceve) nič nekontrolujú. Snažia sa obsadiť stanicu, ale boje tam stále prebiehajú. Pokračujú boje o stanicu aj o predmestia," vyhlásil hovorca vládnych síl Andrij Lysenko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok