Hold obetiam terorizmu vzdalo v Kodani okolo 40.000 ľudí

TASR
16.2.2015 22:08

Okolo 40.000 ľudí vzdalo dnes večer v Kodani hold dvom obetiam víkendových teroristických útokov. Stalo sa tak na pietnom zhromaždení pred dejiskom prvého sobotňajšieho teroristického útoku - kultúrnym centrom s kaviarňou Krudttönden, kde sa v čase streľby konalo podujatie na podporu slobody prejavu nazvané Umenie, bohorúhačstvo a sloboda prejavu.

Hold obetiam terorizmu vzdalo v Kodani okolo 40.000 ľudí
SITA/AP

Informovala o tom agentúra DPA. Popri dánskej premiérke Helle Thorningovej-Schmidtovej a starostke Paríža Anne Hidalgovej sa na akcii zúčastnili aj švédsky premiér Stefan Löfven, Patrick Pelloux - redaktor francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ako aj dánsky korunný princ Frederik.

"Trváme na našej slobode. Budeme na seba dávať pozor," vyhlásila pri tejto príležitosti Thorningová-Schmidtová a vyzvala Dánov, aby sa vrátili ku každodennému životu.

Predseda židovskej komunity v Dánsku Dan Rosenberg Asmussen apeloval na moslimov i židov, aby držali spolu. Zdôraznil, že výzvou, ktorej by mali čeliť spoločne, zostáva extrémizmus.


Obe obete kodanských útokov v kaviarni a pri synagóge si dnes v celom Dánsku pripomenuli účastníci početných spomienkových akcií.


Políciou zneškodnený útočník, 22-ročný Dán palestínskeho pôvodu, začal najskôr strieľať v sobotu popoludní v kultúrnom centre Krudttönden, kde sa konal seminár o slobode prejavu. Druhý útok podnikol v nedeľu krátko po polnoci pri kodanskej synagóge, kde zabil židovského člena jej ochranky. O niekoľko hodín neskôr páchateľa zlikvidovala skupina príslušníkov špeciálneho policajného útvaru.


Dánska polícia zadržala v nedeľu dvoch mužov podozrivých z napomáhania pri vraždách, pokusoch o vraždy a násilia. Na oboch možných komplicov útočníka, ktorí však podozrenia odmietajú, dnes dánska justícia uvalila desaťdňovú vyšetrovaciu väzbu.


Švédsky karikaturista Lars Vilks, ktorý má na konte aj karikatúry proroka Mohameda a v sobotu bol účastníkom podujatia v kultúrnom centre, sa dnes z bezpečnostných dôvodov dočasne presunul z bydliska vo švédskom Höganäse na utajené miesto. Práve on sa podľa odborníkov mal stať terčom ozbrojenca, ktorý v Kodani pripravil o život dve osoby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok