Prešov má staronového hlavného kontrolóra, do funkcie ho vrátil súd

TA3 SITA
16.2.2015 16:25

Hlavný kontrolór mesta Prešov Alexander Ernst sa po vyše roku vrátil do svojej funkcie. Stalo sa tak na základe verdiktu odvolacieho súdu, ktorý dal za pravdu Ernstovi.

Prešov má staronového hlavného kontrolóra, do funkcie ho vrátil súd
SITA/Viktor Zamborský

Skončiť mal pre členstvo v radách

Exprimátor Prešova Pavel Hagyari Ernstovi vo februári 2014 oznámil, že sa mu zo zákona skončila funkcia. Ako dôvod uviedol, že sa riadnym spôsobom nevzdal svojho členstva v radách dvoch materských škôl. Ernst sa s mestom súdil.

Krajský súd mu 29. januára dal za pravdu a rozhodol, že jeho funkcia hlavného kontrolóra naďalej trvá. Prešovská radnica mu vyplatí aj rozdiel straty mzdy za toto obdobie.

Primátorka Prešova Andrea Turčanová uviedla, že nebudú čakať na písomné stanovisko zo súdu, lebo rozsudok je právoplatný. Obe strany sa dohodli s nástupom od pondelka, primátorka zvolala aj rokovanie mestského zastupiteľstva.

Ernst sa do svojej kancelárie pred rokom nemohol dostať, lebo na príkaz exprimátora mu dali vymeniť zámok na dverách. Ako uviedol, vstupoval do tejto kancelárie so zvláštnymi pocitmi.

Kontroly do šuflíka?

Ako uviedol, v prvom rade u neho prevládol pocit, koľko práce ho čaká, lebo mesto viac ako rok nikto nekontroloval. Pracovníci útvaru hlavného kontrolóra robili niektoré kontroly iba „do šuflíka”, s čím sa bude potrebné vysporiadať. Do zastupiteľstva pôjdu teraz v rýchlom slede kontroly, ktoré urobil ešte Ernst, no ich prerokovanie zastavil Hagyari. Ďalej budú nasledovať kontroly, ktoré robili pracovníčky útvaru.

Ernst informoval, že v krátkom čase vypracuje a predloží na rokovanie poslancom nové vnútorné pravidlá kontroly vo forme zásad. Tie súvisia so zmenou legislatívy. Na dnešnom zastupiteľstve poslanci zrušili Všeobecne záväzné nariadenie mesta Prešov o vykonaní kontroly v samospráve, kde sa uvádzajú neúčinné právne normy.

Poslanci tým reagovali na upozornenie prokurátora Okresnej prokuratúry Prešov. Čaká ho tiež vypracovanie materiálu k záverečnému účtu mesta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok