Väčšina Maďarov nesúhlasí s ruským rozširovaním atómovej elektrárne Paks

TASR
16.2.2015 11:38

Rozširovanie atómovej elektrárne v juhomaďarskom Paksi ruskými podnikmi a z ruského úveru odmieta 60 percent Maďarov. Vyplýva to z prieskumu maďarského inštitútu Medián, ktorého výsledky dnes zverejnilo internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (Hvg.hu).

Väčšina Maďarov nesúhlasí s ruským rozširovaním atómovej elektrárne Paks
TASR

Prieskum si objednala medzinárodná ochranárska organizácia Greenpeace, pričom podľa Hvg.hu Medián vlastne potvrdil výsledky vlaňajšieho prieskumu inštitútu Ipsos.

Tretina respondentov, ktorí v prieskume odmietali rozšírenie Paksu s ruskou účasťou, označila za hlavný argument riziko závislosti Maďarska od Ruska. Ďalšími argumentmi boli rast štátneho dlhu Maďarska, neriešený problém jadrového odpadu a korupčné riziká projektu.

K prípadnému zrušeniu projektu rozširovania atómovej elektrárne sa 60 percent opýtaných vyjadrilo v tom zmysle, že by tým nebola ohrozená energetická bezpečnosť Maďarska. Opak si myslí 30 percent respondentov. Za čistú a obnoviteľnú energiu pre Maďarsko sa vyjadrilo v tomto prieskume 66 percent Maďarov.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán začiatkom minulého roka v Moskve dohodol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom rozšírenie elektrárne v Paksi za účasti ruských podnikov a pomocou ruského úveru. Putin pracovne navštívi Maďarsko v utorok 17. februára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok