Únia zverejnila rozšírenie čierneho zoznamu, Rusko sľubuje adekvátnu odpoveď

TA3, TASR
16.2.2015 12:53

Európska únia už zverejnila mená 19 osôb a deviatich firiem, o ktoré sa ešte minulý týždeň rozhodla rozšíriť sankčný zoznam. Je medzi nimi štátny tajomník ruského ministerstva obrany, ale aj vedúci predstavitelia samozvaných separatistických republík.

Právnicke subjekty sú oddiely povstalcov

Európska únia zverejnila nový zoznam ruských a ukrajinských občanov a firiem, na ktorých v súvislosti s vývojom na východnej Ukrajine uvalila sankcie. Na zozname je 19 fyzických osôb: piati občania Ruskej federácie a 14 obyvateľov východu Ukrajiny, ako aj deväť právnických subjektov - podľa agentúry TASS ide o oddiely povstalcov zo samozvaných republík na východe Ukrajiny, Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky, ako aj hnutie Novorossija.

Zapísanie na "čierny zoznam" znamená zákaz vstupu na územie EÚ a zmrazenie účtov týchto osôb v európskych bankách, ak sa zistí ich existencia.


Nový zoznam zverejnili v oficiálnom vestníku EÚ, čím sankcie automaticky nadobudli platnosť a čím počet osôb v Rusku a na Ukrajine, na ktoré sa vzťahujú sankčné opatrenia EÚ, stúpol na 115. Je medzi nimi aj viacero vysokopostavených politikov, vládnych úradníkov, poslancov parlamentu, podnikateľov, predstaviteľov miestnej samosprávy Krymu, ktorý je od vlani, na základe sporného referenda, subjektom Ruskej federácie.

Sankcie sa vzťahujú tiež na viacero občanov Ukrajiny, vrátane politikov stojacich v opozícii voči súčasnej vláde v Kyjeve, ako aj lídrov samozvaných republík DĽR a LĽR.
Po zverejnení dnešného zoznamu sa sankcie EÚ týkajú aj celkovo 37 firiem.

Námestníci rezortu obrany, poslanec aj spevák

Na zozname fyzických osôb je aj prvý námestník ruského ministra obrany Arkadij Bachin, námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov, zástupca veliteľa generálneho štábu ruských ozbrojených síl Andrej Kartapolov, ako aj poslanec ruskej Štátnej dumy, známy spevák Josif Kobzon či predseda moskovskej organizácie Komunistickej strany Ruskej federácie a poslanec ruského parlamentu Valerij Raškin. Raškin pre TASS vyhlásil, že je "hrdý" na to, že sa ocitol na zozname.

Za poctu svoje zaradenie na zoznam považuje aj námestník ministra Antonov, ktorý sa predminulú nedeľu počas bezpečnostnej konferencie v nemeckom Mníchove pre televíziu Euronews vyjadril, že svoje - vtedy ešte len hroziace - zaradenie do zoznamu je preňho "dôkazom, že pracujem efektívne".


"Je to vysoké ohodnotenie toho, čo som urobil," vysvetlil. Uviedol, že ani po zaradení na zoznam neprestane hovoriť o nutnosti dialógu, bude naďalej obhajovať zahraničnú politiku Ruska a kurz ruského prezidenta Vladimira Putina. V tejto súvislosti Antonov súčasne vyjadril údiv nad správami, že uvalenie sankcií hrozí aj ruským diplomatom. "Čo bude v budúcnosti, kto začne dialóg?" poznamenal Antonov.


Spomedzi lídrov samozvaných republík sa na zozname podľa agentúry TASS objavilo meno Arsenija Pavlova, prezývaného Motorola, ktorý sa ako veliteľ oddielu separatistov preslávil priamymi prenosmi bojov na východe Ukrajine zverejňovanými prostredníctvom internetu. Na zozname figuruje aj meno Eduarda Basurina, ktorý je predstaviteľom ministerstva obrany DĽR.

Rusko sľubuje adekvátnu odpoveď

Ruské ministerstvo zahraničných vecí sľubuje "adekvátnu" odpoveď na nové európske sankcie. Rozhodnutie Bruselu doplniť na sankčný zoznam nové mená neprispeje k vyriešeniu krízy na Ukrajine, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Zoznam sankcionovaných (od strany 10, v angličtine)

OJ-L-2015-040-FULL-EN-TXT

Viac nám povedal Alexander Duleba zo Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok