Povstalci navrhli koridor na odchod armády z Debaľceva

TA3 TASR SITA
16.2.2015 12:59

ostane mierová dohoda z Minska iba na papieri? Vážne obavy či sa podarí nastoliť mier na východe Ukrajiny vyvolávajú pokračujúce boje. Obe strany odmietajú stiahnuť ťažké zbrane. Spojené štáty vyzvali Rusko a proruských separatistov, aby v Donbase okamžite zastavili všetky útoky.

Povstalci navrhli koridor na odchod armády z Debaľceva
SITA/AP

Armáda nechce stiahnuť ťažké zbrane

Ukrajinská armáda odmieta splniť jednu z podmienok dohodnutého prímeria na východe Ukrajiny a stiahnuť ťažké delostrelectvo z frontovej línie pre pokračujúce ozbrojené akcie povstalcov. Tí podľa informácií armády zverejnených na Facebooku zaútočili na východné časti mesta Doneck.

Kyjev zároveň dodal, že jeho vojaci prísne dodržiavajú od polnoci zo soboty na nedeľu platný pokoj zbraní. Napriek nemu však pri ojedinelých bojoch zomreli piati vojaci a ďalších 25 utrpelo zranenia, uviedla ukrajinská armáda. Ako povedal jej hovorca, "primárnou podmienkou stiahnutia ťažkých zbraní (do 48 hodín od začatia prímeria) je plnenie prvého bodu minskej dohody - prímeria, no 112 útokov prímeriu nezodpovedá".

Separatisti navrhli, že vytvoria bezpečný koridor, ktorým môžu ukrajinskí vojaci opustiť oblasť obliehaného Debaľceva. Vláda v Kyjeve tento návrh okamžite odmietla s tým, že podľa minskej dohody patrí dôležitý železničný uzol Ukrajine. 

O ponuke separatistov informoval veliteľ Eduard Basurin, podľa ktorého ukrajinskí vojaci "prežijú, len ak zložia zbrane a mesto opustia". Hovorca ukrajinskej armády Vladislav Selezňov návrh odmietol a zdôraznil, že Debaľceve leží v teritóriu pod kontrolou ukrajinskej vlády. Povedal, že v meste je obkľúčených asi 7000 vojakov.

Lídri žiadajú pre OBSE prístup na východ krajiny

Lídri Francúzska, Nemecka a Ukrajiny vyhlásili, že pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) musia mať "voľný prístup" do oblastí bojov na východe Ukrajiny.

Situáciu na východe Ukrajiny od vyhlásenia prímeria hodnotili v telefonickom rozhovore prezidenti Francúzska a Ukrajiny - Francois Hollande a Petro Porošenko - a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

"Vyjadrili obavy z pokračujúcich bojov v Debaľceve. Taktiež vyjadrili želanie, aby pozorovatelia OBSE mali voľný prístup na výkon svojej práce v teréne objektívnom spôsobom," citovala agentúra Reuters z vyhlásenia kancelárie francúzskeho prezidenta.

OBSE v nedeľu informovala, že separatisti odmietli pustiť pozorovateľov do mesta Debaľceve po tom, čo začalo platiť prímerie. Podľa agentúry Reuters argumentovali, že prímerie sa nevzťahuje na toto mesto.

Debaľceve nepovažujú za súčasť frontu

Separatistickí povstalci na východe Ukrajiny odmietajú dodržiavať nové prímerie v meste Debaľceve, ktoré bolo v uplynulých týždňoch jedným z hlavných ohnísk bojov, keďže ho nepovažujú za súčasť frontu. Iba niekoľko hodín po začiatku platnosti dohody sa vysokopostavený veliteľ Eduard Basurin pre agentúru Reuters vyjadril, že Debaľceve je pre separatistov ich vlastným "vnútorným územím" a preto môžu pokračovať v paľbe, hoci pozdĺž frontovej línie podľa neho ustala.

Ukrajinské vládne sily v nedeľu večer vydali vyhlásenie, podľa ktorého druhá strana v oblasti Debaľceva útočí rôznymi zbraňami vrátane rakiet typu Grad. Ukrajinský prezident Petro Porošenko pritom trvá na tom, že pokoj zbraní so začiatkom platnosti o polnoci zo soboty na nedeľu by sa mal týkať všetkých bojísk vrátane Debaľceva.

Francúzsko a Nemecko, ktorých lídri prispeli k prímeriu rozhodujúcou mierou, vyhlásili, že napriek ojedinelým incidentom je prímerie na Ukrajine vo všeobecnosti dodržiavané.

OSN vyzýva na pokoj zbraní

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyjadril znepokojenie v súvislosti s pokračujúcimi prestrelkami v oblasti východoukrajinského mesta Debaľceve a ďalších lokalitách. Obe strany konfliktu vyzval na bezpodmienečné dodržiavanie prímeria, ktoré platí od nedeľňajšej polnoci.

Znepokojenie v súvislosti s prípadmi porušovania prímeria na východe Ukrajiny vyjadril vo svojom vyhlásení aj britský premiér David Cameron, ktorý v nedeľu absolvoval telefonát s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

Obaja politici konštatovali, že rozsah vojenských operácií od nadobudnutia platnosti prímeria výrazne poklesol, napriek tomu však opakovane došlo k porušeniu prímeria, a to najmä v oblasti Debaľceva.

Fakt, že situácia je najkomplikovanejšia v oblasti Debaľceva, na svojej webovej stránke potvrdil aj ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, ktorý upozornil, že proruskí separatisti v nedeľu viackrát hrubo porušili dohodu o prímerí, keď ostreľovali pozície ukrajinskej armády i civilné objekty v meste. Tymčuk v tejto súvislosti informoval o "opakovaných pokusoch o útok" a deklaroval, že ostreľovanie Debaľceva je intenzívnejšie ako pred uzavretím prímeria.

Viac nám povedal Martin Dorazín

USA vyjadrili vážne obavy z bojov

"Tieto agresívne akcie a vyhlásenia Ruskom podporovaných separatistov ohrozujú najnovšie prímerie," uviedlo v komuniké americké ministerstvo zahraničných vecí.

"Vyzývame Rusko a separatistov, aby podporili okamžité zastavenie všetkých útokov," citovala z vyhlásenia ministerstva jeho hovorkyňa Jen Psakiová.
Dodala, že USA znepokojujú aj vyhlásenia separatistov, že odmietajú rešpektovať prímerie v Debaľceve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok