Kalifát popravil 21 kresťanov, Egypt reagoval náletmi v Líbyi

TA3 TASR
16.2.2015 09:38

Líbyjskí militanti, hlásiaci sa k extrémistickej organizácii Islamský štát, zverejnili video, ktoré zachytáva hromadné sťatie egyptských kresťanov unesených v Líbyi. Egypt sľúbil pomstu a zakrátko na kalifát zaútočil.

Masaker na pláži

Pätminútový videozáznam sa na konci víkendu objavil na twitterovom účte stránky, podporujúcej IS. Vidno na ňom skupinu mužov v oranžových kombinézach kráčajúcich po pláži, pričom každého z nich sprevádza maskovaný militant oblečený v čiernom.

Po tom, ako jeden z militantov ozbrojených nožom krátko prehovoril po anglicky na kameru, muži v oranžovom odeve museli pokľaknúť a ich "sprievodcovia" im všetkým súčasne zoťali hlavu.

Tvorcovia videa sa predstavili ako členovia takzvanej Tripoliskej provincie Islamského štátu. Militanti, ktorí prisahali vernosť IS, zadržiavali skupinu 21 koptských kresťanov z Egypta od ich únosu, ku ktorému došlo začiatkom januára v meste Syrta v strednej Líbyi.

"Ľudia kríža, nasledovníci nepriateľskej egyptskej cirkvi," hlásala popiska k videu, ktorého autenticitu nebolo možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Egypt reagoval náletmi

Egypt spustil sériu náletov na bašty I na území Líbye. Operáciu egyptského letectva oznámil prostredníctvom rozhlasového vysielania hovorca egyptských ozbrojených síl. Súčasne ide o prvý prípad, keď Káhira verejne priznala, že podnikla vojenskú akciu v susednej Líbyi, kde medzi sebou už celé mesiace bojujú znepriatelené polovojenské oddiely.

Vo vyhlásení egyptskej armády sa uvádza, že bojové lietadlá zasiahli skrýše zbraní, poľné a výcvikové tábory IS v oblasti v blízkosti hraníc s Egyptom. Po misii v Líbyi sa všetky stroje bezpečne vrátili na domovskú základňu.

Viac k téme:
Egypt pomstí hromadné zabitie 21 Egypťanov v Líbyi, tvrdí prezident Sísí

USA: Vraždy sú ohavné

Biely dom odsúdil "ohavné a zbabelé vraždy" a naliehal na politické riešenie konfliktu v krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Toto zabíjanie nevinných je najnovším z mnohých krutých činov spáchaných teroristami pridruženými k Islamskému štátu na ľuďoch regiónu, vrátane vrážd desiatok egyptských vojakov na Sinaji, čo iba ďalej vyburcuje medzinárodné spoločenstvo, aby sa spojilo proti ISIL," uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest.

"Tento ohavný čin opäť zdôrazňuje naliehavú potrebu politického riešenia konfliktu v Líbyi, ktorého pokračovanie je na prospech iba teroristickým skupinám, vrátane ISIL," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok