Proti úsporným opatreniam demonštrovali po celej krajine tisícky Grékov

TASR
15.2.2015 19:29

V uliciach viacerých gréckych miest vrátane metropoly Atény sa tisícky obyvateľov pripojili dnes k protestom proti úsporným opatreniam, ku ktorým túto krajinu zaviazali jej zahraniční veritelia. Napísala to dnes agentúra DPA.

Demonštranti sa v Aténach zišli pred budovou sídla gréckeho parlamentu a žiadali okamžité ukončenie politík, ktoré podľa nich "ožobračujú" ľudí a vedú k hromadného odchodu nezamestnaných mladých.

Medzi nápismi na transparentoch sa objavili heslá ako "Zastavte úsporné opatrenia - podporte Grécko - zmeňte Európu".

Ďalšie protestné pochody sa konali v mestách Solún, Patra a Volos, ako aj na Kréte a ďalšom ostrove. "Nechajte Grécko dýchať," kričali demonštranti na záberoch, ktoré odvysielala tamojšia televízia.

Väčšina ľudí, ktorí dnes demonštrovali, sú priaznivci novej gréckej ľavicovej vlády na čele s Koalíciou radikálnej ľavice (SYRIZA) premiéra Alexisa Tsiprasa.

Tsiprasova vláda sa po januárovom víťazstve vo voľbách zaviazala ukončiť drastické šetriace opatrenia v Grécku a nanovo vyjednať spôsob splácania pôžičiek, ktoré jeho krajine dali Európska únia (EÚ), Medzinárodný menový fond (MMF) a Európska centrálna banka (ECB).

Ministri financií eurozóny zasadnú v pondelok v Bruseli, aby prerokovali ďalší postup v súvislosti s gréckymi dlhmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok