Prímerie je ojedinele porušované, no platí

SITA TASR TA3
14.2.2015 21:35

Na východe Ukrajiny panuje po oficiálnom vyhlásení prímeria relatívny pokoj. Neplatí to ale pre mesto Debaľceve, kde povstalci minské mierové dohody porušujú. Vzbúrenci ostreľujú obkľúčené ukrajinské jednotky a bránia misii OBSE v plnení kontrolných funkcií.

Podľa hovorcu vládnych ozbrojených síl je však paľba separatistov nepravidelná a ojedinelá. Povstalci hovoria o paľbe v sebaobrane pred útokmi vládnych síl. Tým prezident Petro Porošenko ako najvyšší veliteľ verejne a priamo prikázal zastaviť paľbu v súlade s piatkovou dohodou štyroch lídrov v bieloruskom Minsku. Ešte v sobotu v noci sa v tejto veci spojil americký minister zahraničných vecí John Kerry so svojim ruským rezortným kolegom Sergejom Lavrovom. Polnočnému pokoju zbraní na východe Ukrajiny však v sobotu predchádzali ostré boje v záujme získania čo najväčšieho územia pred polnocou.

Nová dohoda o prímerí na Ukrajine je výsledkom štvrtkových rokovaní v bieloruskom Minsku za účasti francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ukrajinského prezidenta Petra Porošenka a jeho ruského náprotivka Vladimira Putina. Výsledné znenie podpísali členovia takzvanej kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktorú tvoria zástupcovia Kyjeva, separatistov, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Na ukrajinské územie vstúpil nový ruský humanitárny konvoj

Francúzsko a Nemecko: Prímerie na východe Ukrajiny sa v zásade dodržiavalo

Francúzsko a Nemecko oznámili, že dohodnuté prímerie na východnej Ukrajine sa dnes vo všeobecnosti dodržiavalo, a to napriek lokálnym incidentom, ktoré podľa nich treba urýchlene vyriešiť. Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré zverejnila kancelária francúzskeho prezidenta.

Štvrtková dohoda z Minska - sprostredkovaná Francúzskom a Nemeckom - predpokladá ako základnú podmienku ďalšieho pokroku prímerie, ktoré na východe Ukrajiny začalo oficiálne platiť dnes o polnoci miestneho času (v sobotu o 23.00 h SELČ).

Bojové akcie oboch strán v dohodnutom termíne prevažne utíchli, hoci sa vyskytlo viacero lokálnych prípadov vzájomného ostreľovania.

Proruskí povstalci okrem toho oznámili, že pokoj zbraní nebudú dodržiavať v strategicky významnom železničnom uzle Debaľceve, kde sa vládne sily dostali do obkľúčenia separatistami. Z okolia mesta sa aj dnes ozývala sporadická ťažká delostrelecká paľba.

Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová sa dnes telefonicky spojili s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom.

Keďže sa prímerie v prvý deň svojho trvania viac-menej uplatňovalo, štvorica politikov sa dohodla na tom, že sa pristúpi k plneniu ďalších bodov minskej dohody z 12. februára.

Dodržiavanie prímeria by mali monitorovať pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá dnes taktiež potvrdila, že dohodnuté zastavenie paľby v zásade platí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok