Pápež vymenoval 20 nových kardinálov z rôznych končín sveta

TA3 TASR
14.2.2015 19:28

Pápež František vymenoval dnes 20 nových kardinálov pochádzajúcich z rôznych končín sveta. Ich výber má podľa pozorovateľov odrážať rozmanitosť v katolíckej cirkvi a jej rast na ázijskom či africkom kontinente.

František uviedol nových kardinálov do úradu počas slávnostnej omši vo vatikánskej Bazilike svätého Petra. Medzi prítomnými bol aj emeritný pápež Benedikt XVI.; išlo len o piate verejné cirkevné podujatie, na ktorom sa zúčastnil od svojho odstúpenia z čela katolíckej cirkvi pred dvoma rokmi.

Vo svojej homílii František zdôraznil, že kardinálsky titul nie znamením nadradenosti ani čestným titulom v pravom zmysle slova. Jeho nositelia by podľa neho mali slúžiť cirkvi v duchu kresťanskej lásky a spravodlivosti.

"Tí, ktorí sú povolaní do služby vedenia cirkvi musia mať silný zmysel pre spravodlivosť, aby sa každá forma neprávosti stala neprijateľnou," vyhlásil František.

Pätnásť z nových kardinálov má menej ako 80 rokov a môže sa tak zúčastniť na konkláve voliacom pápeža po úmrtí alebo rezignácii predošlého. Pochádzajú z Talianska, Francúzska, Portugalska, Etiópie, Nového Zélandu, Vietnamu, Mexika, Mjanmarska, Thajska, Uruguaja, Španielska, Panamy, Kapverd a Tongy.

Ďalší piati vo veku nad 80 rokov, ktorí dostali titul emeritný kardinál ako ocenenie dlhoročnej služby pre cirkev, sú z Kolumbie, Talianska, Nemecka, Argentíny a Mozambiku.

Len jeden z nových kardinálov-voliteľov je predstaviteľom Rímskej kúrie. V prípade Mjanmarska, Tongy a Kapverd ide o vôbec prvých kardinálov z týchto krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok