Režisér Wim Wenders dostal Zlatého medveďa za celoživotné dielo

TASR
13.2.2015 17:07

Čestného Zlatého medveďa za celoživotné dielo prevzal na filmovom festivale Berlinale v nemeckej metropole vo štvrtok večer nemecký režisér Wim Wenders. Informujú o tom dnes nemecké spravodajské weby.

Režisér Wim Wenders dostal Zlatého medveďa za celoživotné dielo
SITA/AP

Riaditeľ festivalu Dieter Kosslick označil Wendersa za jedného z najrenomovanejších súčasných filmových tvorcov. "Jeho mnohožánrové a mnohostránkové dielo ako režiséra a fotografa sa nám zapísalo do pamäte," citoval Kosslicka webový portál Thelocal.de.

Berlínsky starosta Michael Müller na podujatí povedal, že mesto je "hrdé a vďačné za to, že jeden z najväčších režisérov je jeho občanom". Na festivale premietnu na Wendersovu počesť desať jeho filmových titulov.

Jeden z filmov 69-ročného režiséra je aj "Nebo nad Berlínom" z roku 1987. Ide o príbeh anjela, ktorý spadne na Zem v tomto meste za čias Berlínskeho múru. Ide o zrejme najslávnejšie spracovanie tejto témy na celuloide.

Wenders je tohto roku nominovaný aj na Oscara za dokumentárny film o brazílskom fotografovi Sebastiaovi Salgadovi s názvom The Salt of the Earth. Je to už jeho tretia nominácia na prestížne ocenenie americkej Akadémie filmových umení a vied.

wenders.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok