Únia podporuje dohodu z Minska, na opačný vývoj bude ale reagovať

TA3, SITA, TASR
13.2.2015 10:01

Európska únia je pripravená prijať ďalšie opatrenia proti Rusku, ak to bude nevyhnutné. Upozornil na to stály predseda Európskej rady Donald Tusk potom, ako nemeckí a francúzski lídri uzavreli s Moskvou mier na Ukrajine.

Únia podporuje dohodu z Minska, na opačný vývoj bude ale reagovať
SITA/AP

Ďalšie sankcie závisia na prímerí

Európska únia môže uvaliť na Rusko ďalšie sankcie, ak sa nebude plne implementovať prímerie dohodnuté v Minsku medzi ukrajinskou vládou a separatistami. Povedala to nemecká kancelárka Angela Merkelová po štvrtkovom summite EÚ.      

"Nechávame otvorenú možnosť, že ak tieto nové dohody nebudú implementované, prijmeme ďalšie opatrenia," uviedla Merkelová, ktorú citovala agentúra Reuters. Existujúce sankcie voči Moskve podľa nej môžu byť zrušené až po odstránení dôvodov, ktoré k nim viedli.      

Európska únia uvalila na Rusko a proruských separatistov na Kryme a východe Ukrajiny sankcie, ktoré obsahujú zákaz vydávania víz, zmrazenie majetku, zamedzenie prístupu na európske kapitálové trhy a k zbraniam a technológiám.

Rozšíria zoznam o dohodnuté mená?

Predseda Európskej rady Donald Tusk vyhlásil, že vodcovia Európskej únie ktorí sa stretli na summite v Bruseli, sú pripravené na prijatie ďalších opatrení proti Rusku v prípade, že to bude nevyhnutné, aby Moskva dodržiavala mier na Ukrajine.      

Tusk svoje slová predniesol na tlačovej konferencii po tom, ako nemeckí a francúzski lídri uzavreli mierovú dohodu v Ruskom v Minsku. O nových sankciách proti Moskve sa na summite oficiálne nehovorilo. Brusel sa ale podľa diplomatických zdrojov chystá v pondelok pridať na svoj sankčný zoznam mená ďalších 19 ľudí z Ruska a Ukrajiny a 9 právnickych osôb.

Normandská štvorka dohodla mier

Účastníci rokovaní tzv. normandskej štvorky uzavreli vo štvrtok v Minsku dohodu o ukončení bojov na juhovýchode Ukrajiny. Dokument podpísali len členovia kontaktnej skupiny pre urovnanie krízy.      

Francúzsky prezident Francois Hollande, nemecká kancelárka Angela Merkelová, ukrajinský prezident Petro Porošenko a ruský prezident Vladimir Putin - ako predstavitelia normandskej štvorky - sa k plneniu dohody zaviazali ústne.      

Prímerie na východe Ukrajiny začne platiť 15. februára o 00.00 h miestneho času. Bola ďalej dosiahnutá dohoda o stiahnutí ťažkého delostrelectva a vytvorení bezpečnostnej zóny v šírke 50-140 kilometrov, ako aj o opatreniach, ktoré budú smerovať k trvalému politickému urovnaniu situácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok