Zrušia prednostné vyšetrenie u lekárov

SITA TA3
12.2.2015 17:39

Ministerstvo zdravotníctva robí poriadok v neprehľadných poplatkoch u poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Po novom by už tak pacienti mohli mať jasnejšie v tom, za čo od nich môže lekár žiadať peniaze, a čo je už neoprávnené.

Zrušia prednostné vyšetrenie u lekárov
SITA/Diana Černáková

Pacientom sa čakanie predlžovalo

Reguláciu zavádza v novele zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorú schválil parlament. Jednou z najväčších zmien, ktoré novela prináša, je zrušenie prednostných vyšetrení.

Tento inštitút končí na návrh poslanca Juraja Blanára (Smer-SD), podľa ktorého v praxi spôsoboval problémy. Blanár poukázal na to, že pacientovi, ktorý riadne čakal na ošetrenie, sa čakanie mnohokrát predlžovalo, nakoľko ho predbehol ten, čo si zaplatil. Problematická bola podľa Blanára aj kontrola dodržiavania prednostných hodín. Poukazoval aj na to, že sme jediná krajina široko-ďaleko, ktorá má takýto inštitút.

Iba administratívne poplatky

MZ zjednodušene vysvetľuje, že po novom už nebude pacient platiť u lekára za nič, čo súvisí s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Lekár bude môcť vyberať iba administratívne poplatky, napríklad za potvrdenie potrebné na vydanie vodičského preukazu, zbrojného pasu či za potvrdenie o zdravotnom stave.

Na druhej strane už nespoplatní prednostné vypísanie receptu, návleky, či vstup do polikliniky. Pacienti by už peňaženku v ambulancii nemali osobitne vyťahovať ani za objednanie na vyšetrenie či vypísanie lekárskeho predpisu alebo lekárskeho poukazu.

Lekári nebudú môcť pýtať peniaze ani za vypísanie návrhu na kúpeľnú liečbu, odporučenie na poskytnutie špecializovanej ambulantnej starostlivosti alebo na poskytnutie ústavnej starostlivosti, ako aj potvrdenie o návšteve. Ministerstvo tvrdí, že tieto potvrdenia sú súčasťou zdravotného výkonu.

Cenníky v čakárňach

Zdravotné výkony a služby, za ktoré môžu lekári požadovať úhradu, musia byť obsiahnuté v cenníku. ten musí byť umiestnený vo vstupných priestoroch alebo priestoroch čakárne.

"Lekár bude mať cenník výkonov tak, ako doteraz, pošle ho vyššiemu územnému celku, ktorý ho bude kontrolovať a zároveň bude kontrolovať aj to, či lekár neporušuje zákon o rozsahu zdravotnej starostlivosti, teda či nevyberá aj iné poplatky," uviedla riaditeľka komunikačného odboru MZ Zuzana Čižmáriková. Pokuty, ktoré kraj uloží, budú jeho príjmom.

Novela má nadobudnúť účinnosť 1. apríla 2015.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok