Minsk podľa Fica rozviazal štátnikom ruky, Kiska hovorí o nádeji

TASR TA3
12.2.2015 16:49

Nočná dohoda lídrov Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny rozviazala ruky európskym štátnikom pri rokovaniach Európskej rady o situácii na Ukrajine. Uviedol to predseda vlády Robert Fico po príchode do Bruselu. Prezident Kiska zverejnil na Facebooku videoblog.

Premiér je opatrný

Premiér upozornil, že podrobne preskúmal dohodu zrodenú na základe štvorstranných rokovaní v Misku a najmä zoznam opatrení potrebných na realizáciu tejto dohody. "Ja by som bol veľmi opatrný. Vítam túto iniciatívu, vždy je to lepšie, ako pokračovať vo vojnových akciách," uviedol Fico.

Pripomenul, že skutočnosť, že prímerie má začať platiť až od 15. februára, vytvára možnosť tak pre ukrajinské vládne sily, ako aj pre povstalcov, aby sa pokúsili posilniť svoje pozície.

Z hľadiska predložených opatrení upozornil na špeciálny zákon, ktorý ukrajinský parlament musí prijať do 30 dní a ktorý upraví štatút území, kde teraz prebiehajú boje. Dôležité bude podľa neho, kto bude kontrolovať a spravovať tieto územia.

Fico zároveň upozornil, že rokovania v Minsku "rozviazali ruky" štátnikom na Európskej rade, ktorí sa teraz nemusia zaoberať otázkou nových sankcií proti Rusku. Spresnil, že v otázke sankcií platí dohoda ministrov zahraničných vecí z pondelka, ktorú dnes premiéri a prezidenti zoberú na vedomie. Ďalší tlak na nové sankcie proti Rusku by podľa jeho slov bol hrubým spochybnením nočnej dohody v bieloruskej metropole.

"Teraz platí, že EÚ musí tento proces maximálne podporiť a napomáhať mu. Budeme robiť všetko preto, aby Ukrajina ako náš sused bola krajinou, kde žiadnej vojny niet," povedal Fico. A zopakoval svoje slová z nedávnej návštevy v Kyjeve, že Slovensko je vždy pripravené pomáhať Ukrajine s humanitárnou pomocou a dodávkami plynu.

Videoblog prezidenta Kisku k Ukrajine

Kiska s "opatrnou nádejou" sledoval správy s Minska a dúfal, že sa podarí nájsť riešenie najvážnejšej krízy, ktorej čelíme. Výsledky vníma s nádejou.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok