Menový fond schválil Ukrajine dodatočnú mnohomiliardovú finančnú pomoc

TASR TA3
12.2.2015 11:02

Medzinárodný menový fond predbežne schválil Ukrajine dodatočnú finančnú pomoc vo výške 17,5 miliardy USD (15,47 miliardy eur), ktorá bude súčasťou 40-miliardového balíka pomoci od ďalších zahraničných veriteľov.

Menový fond schválil Ukrajine dodatočnú mnohomiliardovú finančnú pomoc
SITA/AP

Oznámila to dnes generálna riaditeľka fondu Christine Lagardeová. Informovala o tom agentúra Reuters. Lagardeová vyhlásila, že tím MMF, ktorý je momentálne v Kyjeve, dosiahol dohodu s ukrajinskou vládou o štvorročnej úverovej linke.

Tú však musí ešte schváliť predstavenstvo fondu. Šéfka MMF dodala, že Ukrajina dostane ďalšiu pomoc aj z iných zdrojov, dohromady by jej mali poskytnúť približne 40 miliárd USD.

Musia zaviesť reformy

Bývalej sovietskej republike hrozí bankrot. Vlani vláda v Kyjeve dohodla s MMF dohodu na dvojročnom záchrannom úvere v hodnote 17 miliárd USD. Ekonomická situácia v krajine sa však v dôsledku bojov na východe štátu zhoršila a Ukrajina potrebuje ďalšie peniaze. Podmienkou novej pomoci od fondu a ďalších medzinárodných veriteľov je však zavedenie sľúbených reforiem.

Lagardeová v tejto súvislosti uviedla, že ukrajinská vláda prejavila "také odhodlanie pre reformy, s akým sa fond doteraz nestretol".

Ukrajina súhlasila s kľúčovými reformami vrátane zvýšenia cien energií, reštrukturalizáciou bánk, reformami štátnych podnikov aj s protikorupčným programom, dodala šéfka
MMF.

Viac nám povedal Matúš Pošvanc

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok