Kalifát prehrá, povedal Obama pred Kongresom

SITA
12.2.2015 07:06

Prezident USA Barack Obama požiadal v stredu Kongres, aby formálne schválil použitie vojenskej sily proti militantno-extrémistickej skupine Islamský štát, ktorá v roku 2014 ovládla veľké časti Sýrie a Iraku.

Kalifát prehrá, povedal Obama pred Kongresom
SITA/AP

V prípade schválenia by malo mať oprávnenie na operáciu proti IŠ platnosť tri roky. Obama žiada, aby Kongres formálne potvrdil súčasnú leteckú operáciu v Iraku a Sýrii, o nasadenie pozemných síl zatiaľ nežiada. Obama zákonodarcom povedal, že proti IŠ nesmú Spojené štáty prestať bojovať. "Naša koalícia je v ofenzíve. IŠ je v defenzíve a prehrá," vyhlásil americký prezident.

Spojené štáty začali na základe rozhodnutia Obamu ešte v auguste podnikať nálety proti IŠ v rámci medzinárodnej koalície, čo podľa niektorých členov Kongresu môže predstavovať prekročenie prezidentských právomocí daných ústavou. Biely dom však označoval doterajší boj proti skupine za legálny a odkazoval na oprávnenia Kongresu prijaté za éry Obamovho predchodcu Georgea W. Busha. Prvé z nich, ktoré pochádza z roku 2001, sa týka boja proti al-Kájde a spriazneným skupinám, zatiaľ čo druhé z roku 2002 bolo podkladom pre vojnu v Iraku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok