Prímerie na Ukrajine ignorujú: Zomierajú civilisti, ťažké straty hlási armáda

TA3, SITA, TASR
11.2.2015 10:25

Na východe Ukrajiny dohodnutému prímeriu medzi armádou a povstalcami zatiaľ nič nenasvedčuje. Delostrelecký granát zasiahol autobusovú stanicu v centre Donecka. O život prišli najmenej dvaja ľudia. Kyjev hovorí o 19 mŕtvych a desiatkách zranených vojakoch v posledných hodinách.

Prímerie na Ukrajine ignorujú: Zomierajú civilisti, ťažké straty hlási armáda
SITA/AP

Ťažké straty Kyjeva počas "prímeria"

Boje na východe Ukrajiny si za uplynulých 24 hodín vyžiadali život 19 vojakov vládnej armády, ďalších 78  utrpelo zranenia. Informoval o tom na brífingu v Kyjeve hovorca generálneho štábu ukrajinskej armády Vladyslav Selezňov.

Hovorca dodal, že v nemocniciach a sanatóriách je hospitalizovaných 591 vojakov, z nich 26 sa zotavuje z ťažkých zranení.


Situácia v Donbase je naďalej napätá, pričom intenzívnu paľbu zaznamenali aj na viacerých miestach v Luhanskej oblasti. Útok dnes ráno hlásili aj z
Donecka, kde strela zasiahla autobusovú zastávku, pričom zahynul najmenej jeden človek. Generálny štáb ukrajinskej armády sa od útoku dištancoval s tým, že neostreľuje civilistami obývané oblasti.
Podľa doneckej radnice si nočné ostreľovanie mesta vyžiadalo životy troch ľudí.

Ďalší útok zažilo aj mesto Kramatorsk. Ukrajinské médiá ho na základe informácií od miestnych obyvateľov pripisujú proruským separatistom, tí však zodpovednosť zaň odmietli. Zatiaľ nie je známe, či si útok vyžiadal obete alebo zranených. Podľa miestnej radnice terčom útoku bol zrejme areál letiska.

Porošenko chce bezpodmienečný mier

Dnešné ostreľovanie Kramatorska nebolo také intenzívne ako v utorok, keď pri paľbe z raketových systémov Smerč prišlo o život 16 ľudí a ďalších 48 utrpelo zranenia. Ukrajinské úrady tento incident označili za teroristický útok.
Kramatorsk navštívil ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý opäť vyzval na mier.

"Požadujeme bezpodmienečný mier. Žiadame prímerie, stiahnutie všetkých cudzích vojsk z Ukrajiny a uzavretie hraníc. Nemajú tu (cudzie vojská) čo robiť. Nájdeme kompromis v rámci krajiny... Vyriešime si to sami," zdôraznil. Uviedol, že ide do Minska, aby okamžite, bezpodmienečne, bez akýchkoľvek podmienok zastavil paľbu a začal politický dialóg.


Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe vo svojom dnešnom vyhlásení upozornila, že pokračujúce boje na východe Ukrajiny, predovšetkým ostreľovanie Kramatorska, môžu negatívne ovplyvniť priebeh rokovaní v Minsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok