Maratón v Minsku priniesol dohodu: Počíta s bezpodmienečným prímerím na Ukrajine

TA3, TASR, SITA, ČTK
12.2.2015 12:33

Kľúčové rokovania o osude Ukrajiny v bieloruskom Minsku trvali neuveriteľných 16 hodín. "Veľká štvorka" teda, lídri Ruska, Francúzska, Nemecka a Ukrajiny, sa napokon dohodla na "bezpodmienečnom prímerí."

Maratón v Minsku priniesol dohodu: Počíta s bezpodmienečným prímerím na Ukrajine
SITA/AP

Prímerie od nedele

Nové prímerie na východe Ukrajiny začne platiť od tejto nedele, 15. februára. Novinárom v Minsku to po maratóne rokovaní povedal ukrajinský prezident Petro Porošenko. "Hlavné je, že zo soboty na nedeľu je vyhlásené bezpodmienečné prímerie," vyhlásil. Porošenko povedal, že navrhol okamžité prímerie, no druhá strana žiadala minimálne 72 hodín času.

Porošenko dodal, že okrem prímeria dokument stanovuje, že Ukrajina má do konca roku 2015 prevziať plnú kontrolu svojich hraníc s Ruskom a hovorí tiež o stiahnutí všetkých zahraničných vojakov. Obe strany sa v dohode zaviazali do 19 dní prepustiť všetkých zajatcov.

Reforma, demarkačná línia aj prepustenie pilotky

Uzavretá dohoda zakotvuje, že Ukrajina má do konca tohto roku uskutočniť ústavnú reformu. Dokument stanovuje demarkačnú líniu, ktorá bude oddeľovať ťažké zbrane povstaleckých a vládnych síl, pričom obe strany by sa mali stiahnuť za túto líniu do dvoch dní od začiatku prímeria. Porošenko zdôraznil, že Ukrajina sa v dohode nezaviazala udeliť autonómiu Doneckej a Luhanskej oblasti a reforma ústavy podľa neho neznamená prechod k federalizácii krajiny.

Súčasťou dohody jej aj prepustenie v Rusku väznenej ukrajinskej pilotky Nadeždy Savčenkovovej. V ruskom väzení ju zadržiavajú od minulého leta pre údajný podiel na zavraždení dvoch ruských novinárov na nepokojnom východe Ukrajiny.

Zaviazali sa rešpektovať suverenitu Ukrajiny

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezidenti Francúzska, Ukrajiny a Ruska Francois Hollande, Petro Porošenko a Vladimir Putin rokovali v Minsku o znení dohody približne 16 hodín. Všetci štyria lídri sa v spoločnej záverečnej deklarácii zaviazali, že budú rešpektovať suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny.

Dohodu o mieri podpísali členovia takzvanej kontaktnej skupiny, ktorá zahŕňa predstaviteľov ukrajinskej vlády, proruských separatistov a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Kerry: USA by mohli uvoľniť sankcie voči Rusku

Americký minister zahraničných vecí John Kerry povedal, že Spojené štáty by mohli uvoľniť sankcie uvalené na Rusko za ich podporu proruských separatistov na Ukrajine, ak sa zrealizujú dve dohody podpísané s cieľom ukončiť tento konflikt.     

"Budeme posudzovať záväzok Ruska a separatistov podľa ich činov, nie podľa ich slov," uviedol. "Ako už dlho hovoríme, USA sú pripravené zvážiť uvoľnenie sankcií voči Rusku, keď budú realizované dohody uzavreté v Minsku v septembri 2014 a teraz táto dohoda," citovala Kerryho agentúra Reuters.

Viac k téme:
Analytik Duleba v naozajstnú dohodu z Minska neverí
Pri bojoch o Debaľcevo unikli stovky väzňov

Úľava pre Európu?

Po maratóne rokovaní francúzsky prezident povedal, že on a nemecká kancelárka sa zaviazali pomáhať pri uskutočňovaní mierového procese na Ukrajine spolu s lídrami Ukrajiny a Ruska. Hollande zdôraznil, že dosiahnutá dohoda prišla ako "úľava pre Európu". Lídri sa podľa Hollanda tiež dohodli, že sa budú pravidelné stretávať, aby zabezpečili plnenie dohody.

Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier uviedol, že dohoda o ukrajinskej kríze nie je to, čo by si Nemecko želalo. "Boli by sme si želali oveľa viac, pre mnohých toto nebude dosť, no je to všetko, na čom sa prezidenti Ukrajiny a Ruska vedeli dohodnúť. Najdôležitejšie je, že sa dokázali dohodnúť na prímerí. Posilnili sme septembrové prímerie z Minska." Podľa Steinmeiera rokovania boli extrémne zložité, no verí, že obe strany rokovali v dobrej viere a neurobia v nastávajúci dňoch nič, čo by mierovú dohodu ohrozilo.

Merkelová: Putin na separatistov tlačil

Merkelová povedala, že Vladimír Putin vyvíjal tlak na proruských separatistov vo východnej Ukrajine, aby súhlasili s prímerím od nedele, čo podľa nej poskytlo "záblesk nádeje" na ukončenie krviprelievania.

"Pred koncom rokovaní prezident Putin tlačil na separatistov, aby súhlasili s prímerím od soboty o 24:00," povedala Merkelová novinárom v Minsku po maratóne rokovaní s prezidentmi Francúzska, Ukrajiny a Ruska. Počas 16-hodinových rokovaní v hlavnom meste Bieloruska ukrajinský prezident Petro Porošenko "robil všetko na dosiahnutie dohody o ukončení krviprelievania," povedala Merkelová.

Tlačová konferencia prezidenta Putina

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok