USA pridali na zoznam teroristov nemeckého rapera

TASR
10.2.2015 16:14

Spojené štáty pridali na svoj zoznam teroristov bývalého nemeckého rapera Denisa Cusperta, známeho pod umeleckým menom Deso Dogg.

USA pridali na zoznam teroristov nemeckého rapera
ČTK/DPA

Dôvodom je jeho členstvo v extrémistickej organizácii Islamský štát (IS), informovalo v pondelok americké ministerstvo zahraničných vecí. Oznámilo to v čase, keď bola na návšteve vo Washingtone nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Všetok Cuspertov majetok, na ktorý má dosah americká justícia, bude zmrazený a americkí občania a firmy majú odteraz zakázané nadväzovať s ním obchodné vzťahy.  Cuspert sa okrem toho nachádza na zozname teroristov Organizácie Spojených národov, takže sa naňho môže vzťahovať zákaz cestovania a zmrazenie účtov vo všetkých členských krajinách OSN, uviedlo ministerstvo.

Cuspert je jedným z najznámejších islamistov pochádzajúcich z Nemecka. Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí sa pridal k IS v roku 2012 a odvtedy sa objavil v niekoľkých propagandistických videách džihádistov. Najnovšie nahrávky pochádzajú z novembra minulého roka a Cuspert na nich drží odseknutú hlavu zrejme popraveného oponenta IS.

V súčasnosti 39-ročný Cuspert sa narodil v Berlíne. Kariéru rapera začal v roku 2002. Najneskôr začiatkom roka 2010 nadviazal kontakty s mešitou Al-Núr v Berlíne. Po pridaní sa k IS si začal hovoriť abú Talha Almání. Podľa USA je jeho hlavnou úlohou v IS získavanie nových bojovníkov z nemecky hovoriacich krajín. Podľa nedeľníka Welt am Sonntag vyšetruje spolková generálna prokuratúra Cusperta za vojnové zločiny, ktoré mal spáchať v Sýrii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok