Kiska kritizoval predreferendovú kampaň, chce zmazať dlh voči LGBTI menšine

SITA TA3
9.2.2015 15:48

Diskusia pred referendom o ochrane rodiny podľa prezidenta Andreja Kisku ukázala, že príliš veľa ľudí nerozumie tomu, čo menšinu trápi, čo skutočne chce a ako žije.

Kiska kritizoval predreferendovú kampaň, chce zmazať dlh voči LGBTI menšine
SITA

Dlh voči sexuálnej menšine

„Tu máme dlh, a zdá sa mi, že po kampani, ktorá predchádzala referendu, sa tento dlh iba zväčšil,“ vyhlásil dnes pred médiami. Kiska preto podľa vlastných slov privítal vyjadrenia premiéra Fica, ktorý v parlamente povedal, že je povinnosťou vlády uľahčiť homosexuálom život.

„V prípade, že bude premiér a vláda na tejto ceste považovať za užitočnú diskusiu moderovanú prezidentom, som pripravený pomôcť, aby sme tento dlh spoločne zmazali,“ dodal prezident.

Rozumie občanom, ktorí nehlasovali

Kiska dnes v Prezidentskom paláci kritizoval kampaň pred referendom. „Počas kampane zaznievali aj zjednodušené, nepravdivé, necitlivé a veľakrát urážlivé tvrdenia a výroky. Bol som rozčarovaný z toho, ako v niektorých prejavoch prekročila verejná diskusia a kampaň pred referendom hranice základnej slušnosti ešte viac, než ktorákoľvek kampaň u nás doteraz.“

Prezident preto rozumie väčšine občanov, ktorí na referendum hlasovať nešli. Ako dodal, má však porozumenie aj pre tých, ktorí hlasovať boli a sú prekvapení aj výsledkom, aj emóciami, ktoré toto referendum vyvolalo. „Pre demokratickú spoločnosť a slobodnú krajinu, akou Slovensko je, nemôže byť dobrou správou, ak sa menšina radšej nezúčastňuje na kampani, v ktorej sa o nej neustále hovorí - ale v tejto atmosfére som úplne chápal ich dôvody,“ poznamenala ďalej hlava štátu.

Kiskovi je ľúto, že mnohí ľudia museli prekonávať oprávnený strach z urážlivých názorov, kým sa rozhodli verejne v médiách alebo na blogoch vyrozprávať svoj osud. „Máme za sebou referendum, v ktorom žiadna otázka neobsahovala slovo rodina - ale v diskusii a kampani pred referendom bolo toto slovo zrejme najpoužívanejšie.“ Na margo referenda tiež Kiska uviedol, že nikto nemôže považovať za svoje víťazstvo, keď jedným z výsledkov plebiscitu sú aj rozhádané rodiny a priatelia.

Nechce mať z referenda ideologický nástroj

Prezident pripomenul, že referendum o ochrane rodiny bolo už siedme neplatné v histórii. Bolo by však podľa jeho slov zlé, keby sme zlikvidovali inštitút referenda tým, že k nemu definitívne stratíme dôveru.

„Zachovajme si tento nástroj, ale používajme ho rozumne a uvážlivo. Nespravme z referenda politický alebo ideologický nástroj nátlaku alebo propagandy. Verím, že ďalšie referendum bude aktom, ktorý bude zabezpečovať skutočný záujem ľudí našej krajiny,“ ukončil.

Kiska na referendum išiel

Referendum o ochrane rodiny iniciované Alianciou za rodinu nebolo platné, účasť na ňom bola 21,41 percenta. Na plebiscite sa zúčastnil aj prezident Kiska, ktorý už dávnejšie prezradil, ako bude hlasovať.

Ešte vlani uviedol, že ako človek konzervatívny podporí prvé dve otázky referenda, pri otázke týkajúcej sa oblasti sexuálnej výchovy v školách však bude proti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok