Ozbrojenci s kalašnikovmi vo francúzskom Marseille strieľali na políciu

SITA, TASR, TA3
9.2.2015 16:48

Rozsiahla policajná operácia na severnom okraji juhofrancúzskeho mesta Marseille, kde neznámi muži v kuklách strieľali z útočných pušiek kalašnikov na príslušníkov polície, stále pokračuje.

Streľba mala spojitosť s drogami

Incident, pri ktorom dnes neznámi ozbrojenci strieľali na príslušníkov francúzskej polície na severnom okraji juhofrancúzskeho mesta Marseille, bol motivovaný drogami a nesúvisel s návštevou premiéra Manuela Vallsa v tomto meste. 

Námestníčka starostu Marseille Caroline Pozmentierová uviedla, že úrady sú si "na 99,9 percenta isté", že to bol drogovo motivovaný incident a súvis s návštevou premiéra Vallsa nevidí.

"Boli tam výstrely vypálené jednotlivcami v kapucniach vyzbrojenými útočnými puškami kalašnikov smerom na policajné vozidlo," povedal riaditeľ francúzskej verejnej bezpečnosti Pierre-Marie Bourniquel, ktorého citovala agentúra Reuters. Bourniquel neskôr potvrdil, že výstrely zasiahli práve jeho vozidlo, pričom v čase jeho príchodu došlo na mieste incidentu k množstvu výbuchov.

Polícia zhabala približne 20 kilogramov drog a sedem kalašnikovov, pričom sa podarilo odobrať odtlačky prstov a stopy DNA, ktoré pomôžu podozrivých zatknúť. Povedal pre Reuters minister vnútra Bernard Cazeneuve, ktorý sprevádzal premiéra na návšteve mesta.

Útočníci stále unikajú

K incidentu, pri ktorom nebol nik zranený, došlo krátko pred príjazdom francúzskeho premiéra Manuela Vallsa. Podľa agentúry Reuters jeden z predstaviteľov mesta naznačil, že incident súvisel s drogovou scénou.

Polícia uzavrela celé okolie, evakuovala tamojšiu materskú školu a vyzvala približne 7000 obyvateľov oblasti na severnom predmestí Marseille, aby ostali doma.


Útočníkov, ktorí podľa hlásení strieľali z útočných pušiek kalašnikov, sa doteraz nepodarilo identifikovať a sú stále na slobode. Bezprostredne nie je známy ani počet ozbrojencov, pričom sa hovorí o niekoľkých osobách zapojených do streľby.

Prestrelka v nebezpečnej štvrti

Na mieste incidentu, ku ktorému došlo na predmestí v severnej časti mesta známom organizovaným zločinom, zasahovala po streľbe špeciálna policajná jednotka.

Podľa francúzskych médií ozbrojenci zasiahli jedno policajné vozidlo. Riaditeľ francúzskej verejnej bezpečnosti Pierre-Marie Bourniquel, ktorý bol v jednom zo zasahujúcich policajných vozov, pre televíznu stanicu BFMTV uviedol, že v čase jeho príchodu boli na mieste incidentu početné výbuchy.


Do Marseille - druhého najväčšieho mesta Francúzska - pricestoval dnes na dvojdňovú návštevu premiér Valls, ktorý má s predstaviteľmi mesta rokovať o otázkach bezpečnosti a vzdelávania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok