Výtržnosti na futbale v Egypte si vyžiadali 25 mŕtvych a desiatky zranených

TA3
8.2.2015 21:29

Futbalu v Egypte na určitý čas odzvonilo. Vláda a egyptský futbalový zväz rozhodli, že odložia ďalšie zápasy najvyššej súťaže v krajine. Dôvodom sú včerajšie nepokoje v Káhire po miestnom derby. Najmenej 25 ľudí pri nich zahynulo a desiatky utrpeli zranenia.

Najmenej 25 obetí na životoch si vyžiadali násilnosti pred nedeľňajším zápasom egyptskej Premier League medzi Zamalekom a ENPPI v Káhire. O najnovšom počte mŕtvych informovali osoby z bezpečnostných zložiek, ktoré si neželali byť menované. Niektorých ľudí ušliapali, ostatní prišli o život v súbojoch s políciou. Čo zapríčinilo nepokoje, zatiaľ nie je známe. Podľa jednej z verzií sa fanúšikovia Zamaleku chceli dostať na štadión Air Defense bez vstupeniek.

Na Facebooku priaznivci Zamaleku známi aj pod prezývkou "bieli jazdci" uviedli, že násilnosti začali po tom, ako pre nich na štadióne nechali len jeden úzky vchod. Ľudia sa začali strkať, polícia odpovedala zásahom slzným plynom a streľbou. Najtragickejší incident v egyptskom futbale sa udial pred troma rokmi v Port Saide, keď o život prišlo 74 ľudí. Úrady po týchto udalostiach otvorili tribúny futbalových štadiónov len nedávno a ministerstvo vnútra aj vzhľadom na nestabilnú bezpečnostnú situáciu v krajine plánovalo obmedziť počet divákov na 10-tisíc.

Fanúšikovské skupiny sú v Egypte silno spolitizované a bežne sa dostávajú do konfliktov s políciou. Prokuratúra nariadila vyšetrovanie nedeľňajšieho incidentu. Zápas 20. kola najvyššej domácej súťaže medzi lídrom a druhým tímom tabuľky sa skončil nerozhodne 1:1.

V Egypte nejde o prvé obete na ľudských životoch. Pred vyše tromi rokmi zahynulo až 74 fanúšikov v meste Port Said, keď došlo k násilnému vniknutiu fanúšikov na trávnik a samotný štadión sa ocitol v plameňoch. Výtržníci na záberoch televíznych kamier napadli hráčov mužstva Al Ahli a medzi obeťami boli aj pracovníci bezpečnostných služieb a organizátori. Ďalších vyše 1000 fanúšikov utrpelo rôzne zranenia.

"Veľký počet fanúšikov Zamaleku sa snažil silou dostať cez bránu štadióna bez toho, aby mal zakúpené platné vstupenky, na čo zareagovali bezpečnostné zložky zásahom," uvádza sa v prvom stanovisku egyptského ministerstva vnútra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok