Dennis prekonal svetový rekord v hodinovke

SITA
8.2.2015 17:58

Austrálčan Rohan Dennis posunul hranicu svetového rekordu v cyklistickej hodinovke. Jazdec tímu BMC zvládol za 60 minút prejsť na velodróme vo švajčiarskom Grenchene 52,491 km, čím zlepšil doterajšie maximum Matthiasa Brändla z vlaňajšieho októbra (51,852 km).

Dennis prekonal svetový rekord v hodinovke
SITA/AP

Dennis je kolegom Petra Velitsa v tíme BMC. Ako bývalý dráhar má s klopenými oválmi dostatok skúseností. Vo svojej zbierke má olympijské striebro a dva tituly majstra sveta v stíhacích pretekoch družstiev. Vlani získal s BMC aj titul šampióna v cestnej časovke tímov. "Možno to vyzeralo jednoducho, ale bolo to dosť náročné. Som veľmi unavený, ale aj hrdý. Verím, že rekord bude teraz dlhší čas môj," uviedol Rohan Dennis.

Keďže Medzinárodná cyklistická únia (UCI) zjednodušila pravidlá pre bicykle, pribudlo pokusov o svetový rekord v hodinovke. Ten dlho od roku 2005 držal Ondřej Sosenka, vlani na jeseň ho prekonali Jens Voigt a spomenutý Brändle. Absolútnym rekordérom je však Brit Chris Boardman, ktorý v roku 1996 zvládol na špeciálne upravenom bicykli 56,375 km. Tento rekord však UCI neuznáva. V tomto kalendárnom roku sa o maximum chcú pokúsiť aj Bradley Wiggins, Tony Martin či Fabian Cancellara. Informácie zverejnil VeloNews.com.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok