Odporcovia referenda chcú hovoriť s vládou o registrovaných partnerstvách

TA3 TASR SITA
8.2.2015 07:49

Občianska iniciatíva Povedzme nie nezmyselnému referendu je spokojná s výsledkom ľudového hlasovania. Vo svojej centrále neúspešné referendum oslavovali do ranných hodín. Podporiť ich prišli aj viacerí politici.

Fábry očakáva jasný postoj vlády

Z pohľadu človeka, ktorý rovnosť a ľudské práva v spoločnosti hodnotí ako to najdôležitejšie, sa referendum skončilo mimoriadne úspešne. Aktivistka Hana Fábry to uviedla na margo výsledkov sobotňajšieho referenda o rodine.

Pri spočítavaní účasti hlasujúcich Fábry nebola v napätí. "Bola som presvedčená, že polovica Slovenska nepovie v referende, že jedna časť Slovenska je zlá," povedala aktivistka. Výsledná účasť, ktorá podľa neoficiálnych výsledkov iba tesne prekročila 20 percent, podľa nej nie je náhodná, ale naopak potvrdzuje, že väčšina Slovenska "začala vnímať ľudsky". Fábry očakáva po referende jasný postoj vlády a parlamentu. "Je potrebné, aby nahlas povedali, že je tu jedna komunita, ktorá nemá rovnaké práva ako ostatní a že je to potrebné riešiť," povedal Fábry.

Začne diskusia o problémoch rodín?

Aktivista Richard Fekete si myslí, že po referende nie je ani víťaz, ani porazený. "Je potrebné hlavne deeskalovať napätie, ktoré referendum sprevádzalo," zdôraznil. "Podstatné však je, že tá hystéria nespôsobila niečo, čo by sme nevedeli riešiť," dodal.

Zuzana Szatmáry, riaditeľka Nadácie Charta 77, si myslí, že referendum bolo dobré na to, aby sa hovorilo o rodine. "A začalo diskutovať o skutočných potrebách a problémoch slovenských rodín," uviedla Szatmáry.

Poliačik chce riešenie pre partnerstvo, cirkev aj lepšie adopcie

Poslanec NR SR za SaS Martin Poliačik je s výsledkami referenda veľmi spokojný. Ako povedal pre agentúru SITA, účasť bola nižšia ako pri referende, ktoré iniciovala SaS v roku 2010, kedy účasť dosiahla 22, 84 percenta. „ Slovensko potvrdilo, že doterajšie smerovanie vývoja k západnej civilizácii nebolo náhodné a nedá sa zvrátiť. Tolerancia a akceptácia iných foriem spolunažívania na Slovensku rastie,“ konštatoval Poliačik.

Pre politikov podľa Poliačika vyvstala otázka riešenia minimálne troch vecí. „Inštitútu registrovaného partnerstva pre všetky nezosobášené páry. Otázka systémovej odluky cirkvi od štátu, ktorá musí začať prehodnotením vatikánskych zmlúv a treťou je výrazné zefektívnenie adopčných procesov,“ povedal Poliačik s tým že deti, ktoré nemajú šťastie mať vlastných rodičov, mali by mať možnosť dostať sa do lepšieho prostredia v čo najkratšom čase.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok