Porošenko odmietol zmeny demarkačnej čiary stanovenej v minskom protokole

TASR
7.2.2015 20:17

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes uviedol, že nemôže akceptovať žiadnu zmenu tzv. demarkačnej čiary vytýčenej medzi bojujúcimi stranami na východe Ukrajiny na základe mierových protokolov, ktoré zástupcovia vlády v Kyjeve podpísali s proruskými separatistami vlani na jeseň v bieloruskom Minsku.

Porošenko odmietol zmeny demarkačnej čiary stanovenej v minskom protokole
SITA/AP

"Minský protokol nie je ako bufet v hoteli Bayerischer Hof, že si vyberiete, čo sa vám najviac páči," vyhlásil Porošenko, ktorý si pritom "požičal" názov hotela v nemeckom Mníchove, v ktorom sa koná tradičná bezpečnostná konferencia.

Upozornil, že mierová dohoda z Minska bude funkčná jedine vtedy, ak sa bude plniť všetkých jej 12 bodov.

Agentúra Reuters pripomenula, že od septembra minulého roka, keď bol dokument podpísaný, sa proruským separatistom podarilo obsadiť rozsiahle časti územia na východe Ukrajiny, čo vyvolalo dohady o ich ochote rešpektovať mierové protokoly v ich súčasnej podobe.

Porošenko dnes v Mníchove absolvoval aj spoločné stretnutie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a americkým viceprezidentom Joeom Bidenom. Ako sa uvádza v ich spoločnom vyhlásení, štátnici skoordinovali svoje ďalšie kroky, podčiarkli nutnosť okamžitého zastavenia paľby a pokračovania dialógu o implementácii minských protokolov.

Porošenko dnes v prejave na konferencii okrem iného vyhlásil, že Ukrajina nepotrebuje mierovú operáciu, ale mier a na jeho obnovenie treba "uzavrieť hranicu". "Vtedy sa mier a stabilita stanú otázkou niekoľkých týždňov," vysvetlil a dodal: "Nebudeme potrebovať ani mierotvorcov". Obnovenie mieru na Ukrajine označil za hlavný cieľ ukrajinského vedenia. Prítomným lídrom adresoval výrok, že v záujme dosiahnutia tohto cieľa je nutné spojiť "naše úsilie". Uviedol tiež, že kyjevské vedenie nikdy neuzná výsledky volieb v samozvaných republikách na východe Ukrajiny.

Zdôraznil nutnosť vypísať tam nové voľby a vytvoriť podmienky pre obnovenie mieru.

Porošenko v prejave upozornil, že riešenie konfliktu na východe Ukrajiny neslobodno odkladať. "Konflikt treba riešiť, nie ho zmraziť," zdôraznil.

Uviedol, že pristúpiť na Ukrajine k reformám nie je otázkou politickej nevyhnutnosti, ale otázkou prežitia. Za prioritu vlády označil boj s korupciou a vyjadril presvedčenie, že vláda v ňom bude úspešná.

Porošenko je kedykoľvek pripravený vydať rozkaz na zastavenie paľby

Vyhlásil to dnes na brífingu, ktorý sa uskutočnil počas bezpečnostnej konferencie v Mníchove. Porošenko podľa agentúry TASS uviedol, že tento postoj Ukrajiny má plnú podporu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Ukrajinský prezident súčasne vyslovil presvedčenie, že otázka federalizácie a autonómie niektorých oblastí Ukrajiny by sa mala riešiť prostredníctvom celoštátneho referenda. Uviedol, že je pripravený vypísať aj referendum o štátnom jazyku. "A viem, aký bude výsledok (referend)," dodal Porošenko, ktorý opakovane zdôrazňuje, že Ukrajina bola, je a zostane jednotným štátom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok