Putin: Rusko sa nechystá do vojny, ale odmieta jednopolárny svet

TASR
7.2.2015 17:01

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že vojna proti Rusku sa síce nevedie, ale určite sú pokusy zdržiavať jeho rozvoj. Putin súčasne upozornil, že Moskve nevyhovuje jednopolárne usporiadanie sveta.

Putin: Rusko sa nechystá do vojny, ale odmieta jednopolárny svet
SITA/AP

Tento jeho komentár je jeho prvým od piatku, keď sa v Moskve stretol s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a diskutoval s nimi o spôsoboch riešenia krízy na Ukrajiny.

Putin v prejave na zjazde Federácie nezávislých odborových zväzov uviedol, že "vojna proti Rusku sa, chvalabohu, nevedie. No určite dochádza k pokusu zdržiavať náš rozvoj rôznymi spôsobmi".

Ruský prezident vyhlásil, že v súčasnosti možno pozorovať pokusy zmraziť súčasné usporiadanie sveta s jedinou mocnosťou, ktoré vzniklo po rozpade ZSSR. Podľa ruských agentúr TASS a RIA Novosti Putin uviedol, že táto mocnosť chce daný stav - jednopolárny svet - udržať a dovoliť si čokoľvek, pričom iní "môžu robiť len to, čo ona dovolí a čo je v jej záujme".

S týmto stavom Rusko nikdy nebude spokojné, zdôraznil Putin, pričom však uviedol, že Rusko sa nechystá s nikým bojovať, ale chce so všetkými spolupracovať.

Agentúra Reuters pripomenula, že Kyjev a Západ obviňujú Moskvu z pomoci proruským separatistom na východe Ukrajiny dodávkami zbraní, munície a vysielaním vojakov, čo Rusko rozhodne odmieta.

Putin dnes zopakoval, že "sankcie uvalené na takú krajinu, akou je Rusko, určite nemôžu byť efektívne". Putin priznal, že sankcie spôsobujú ruskej ekonomike "isté škody". Uviedol, že tento stav treba akceptovať a na základe toho zvýšiť mieru suverenity, aj vrátane ekonomickej oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok