Začal sa 65. ročník filmového festivalu Berlinale

SITA
6.2.2015 14:51

V Berlíne sa vo štvrtok začal 65. ročník Medzinárodného filmového festivalu Berlinale. Podujatie otvorila snímka Nadie quiere la noche španielskej režisérky Isabel Coixet.

Začal sa 65. ročník filmového festivalu Berlinale
SITA/AP

V dráme sa manželka amerického výskumníka Roberta Pearyho v podaní Juliette Binoche vydáva na nebezpečnú cestu za svojím mužom, ktorý sa snaží dosiahnuť Severný pól. Po ceste sa stretáva s Inuitkou Alakou, o ktorej sa dozvedá, že s jej manželom čaká dieťa. Napriek tomu sa obe spoja v snahe prežiť v nehostinných podmienkach Grónska.

"Ona odchádza do pustiny a stretáva sa s novým spôsobom, ako cítiť a správať sa," uviedla na tlačovej konferencii o svojej postave 50-ročná Binoche. "Mala som o nej predstavu páva, ktorý sa stáva psom so štyrmi labami na zemi, ktorý sa snaží prežiť," doplnila.

Snímka sa na festivale v hlavnej súťaži uchádza o Zlatého medveďa. Spolu s ňou o prestížne ocenenie bojujú snímky Als wir träumten, Knight of Cups, Vergine giurata, Taxi, Journal d’une femme de chambre, Yi bu zhi yao, Queen of the Desert, Victoria, Ten no chasuke, Aferim!, Cha va con va, Body, 45 Years, Eisenstein in Guanajuato, Pod electricheskimi oblakami, El botón de nácar, El Club a Ixcanul.

Cenu pre najlepší hraný debut môže tento rok získať aj slovensko-česká dráma Koza režiséra Ivana Ostrochovského. V sekcii Generation zasa súťaží slovenský animovaný film Rosso Papavero. Víťazov 65. ročníka Berlinale sa verejnosť dozvie 14. februára.

Informácie pochádzajú z agentúry Reuters, webstránky www.berlinale.de a archívu agentúry SITA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok