Fico hovoril s Porošenkom: Sme pripravení spustiť vyššiu kapacitu plynu na Ukrajinu

TA3, TASR. SITA
6.2.2015 09:45

Premiér Robert Fico bol na jednodňovej zahraničnej návšteve v Kyjeve. Sprevádzali ho na nej ministri zahraničných vecí Miroslav Lajčák a hospodárstva Pavol Pavlis.

Národné záujmy krajín

Slovensko je technicky pripravené od 1. marca spustiť v plnej prevádzke vyššiu kapacitu plynovodu Užhorod – Vojany. Počas rozhovoru s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom to dnes deklaroval slovenský premiér. Ten je na návšteve v Kyjeve počas ktorej rokoval  aj s premiérom Arsenijom Jaceňukom.

"Zvýšime tento objem z 11,5 miliardy kubických metrov ročne na viac ako 14,5 miliardy m3 ročne. Dostávame sa prakticky k jednej tretine vašej domácej spotreby," priblížil Fico s tým, že Slovensko a Ukrajina musia spraviť všetko pre to, aby sa zachoval ich tranzitný charakter.

"Samozrejme, že sme schopní v rámci vnútorného trhu Európskej únie zabezpečiť dostatok plynu pre Slovensko, ale sú nielen záujmy Európskej únie, existujú aj národné záujmy krajín,"
podčiarkol. V tejto súvislosti poukázal na to, že pokiaľ bude Slovensko obídené ako tranzitná krajina pre plyn, príde o stovky miliónov eur na poplatkoch.

Aj o širokorozchodnej železnici

Reverzný tok plynu spustilo Slovensko na Ukrajinu vlani 2. septembra. Fico spomenul aj projekt širokorozchodnej železnice. Pripomenul, že spoločnosť, ktorá bola na tento účel vytvorená, pracuje na štúdii realizovateľnosti a následne by sa mali prijať konkrétne rozhodnutia územného charakteru.

Zároveň vyzval aj na zvýšenie pozornosti ekonomickým vzťahom medzi firmami. Požiadal Porošenka o podporu organizácie podnikateľského fóra na východe Slovenska, ktoré by sa malo uskutočniť 20.-23. apríla. Za Ukrajinu sa ho má zúčastniť 200-230 firiem, za Slovensko približne 140.

Porošenkovi potvrdil podporu Slovenska pre vstup Ukrajiny do Európskej únie. Ukrajinský prezident informoval Fica o štvrtkových rokovaniach s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, ktorí v Kyjeve odštartovali mierovú iniciatívu. Porošenko označil rozhovory za úspešné.

Odmietame dať Ukrajine zbrane

"Jediné, čo môžeme, je poskytnúť humanitárnu pomoc, poskytnúť informácie z nášho transformačného a potransformačného procesu, sme pripravení dať štipendiá študentom, ale vojenský konflikt vojnovo jednoducho nie je možné dotiahnuť do úspešného konca," vyhlásil premiér. Ak by podľa Fica došlo k nakupovaniu zbraní, tak sa aj prehĺbi konflikt. "A keď je v krajine vojna, a na Ukrajine je vojna, tak nie je možné, aby sa krajina rozvíjala."

Zbrane od štátov NATO žiadal tento týždeň prezident Porošenko. Narastajúci počet civilných obetí a zintenzívnenie bojov by podľa neho mali byť pre alianciu dostatočným dôvodom na takýto krok.

Premiér v Kyjeve oficiálne odovzdal formou symbolických šekov materiálnu humanitárnu pomoc. Ide v poradí o šiestu etapu slovenskej humanitárnej pomoci pre Ukrajinu, tentoraz v hodnote približne 700-tisíc eur. Súčasťou pomoci je zdravotnícky materiál, ošatenie a lieky. Časť humanitárnej pomoci poskytlo ministerstvo obrany zo svojich zásob. Druhú časť, ktorej prijímateľom bude ukrajinský Červený kríž, darovali viaceré súkromné spoločnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok