Kalifát tvrdí, že pri náletoch zahynula americká zajatkyňa

SITA TA3 TASR ČTK
6.2.2015 20:38

Jordánske vzdušné sily zaútočili proti skupine Islamský štát v Sýrii, pričom sa zamerali na muničné sklady a výcvikové tábory extrémistov na východe krajiny.

Kalifát tvrdí, že pri náletoch zahynula americká zajatkyňa
SITA/AP

Pri náletoch na mesto Rakka zomrela americká rukojemníčka, uviedli militanti. Identifikovali ju ako 26-ročnú Kaylu Muellerovú, ktorú uniesli už pred niekoľkými mesiacmi. Úrady v Spojených štátoch túto informáciu nepotvrdili, správy nemá ani rodina rukojemníčky. IŠ na internete zverejnil aj fotografie zničenej budovy, v ktorej žena údajne zahynula. USA zatiaľ o únose humanitárnej pracovníčky Muellerovej neinformovali, údajne pre obavy o jej bezpečnosť.

Aktuálne zábery zo smútiaceho a rozhnevaného Jordánska

Začiatok odplaty

Podľa zverejneného vyhlásenia v Sýrii zasahovalo niekoľko desiatok jordánskych lietadiel, čo bolo podľa vyjadrenia ministra zahraničných vecí kráľovstva Násira Džúdu pre americkú stanicu CNN iba "začiatkom odplaty" po tom, ako IŠ popravil zadržiavaného Jordánca.

Videozábery upálenia vojenského pilota Muáda al-Kasásbu v utorok šokovali obyvateľov Jordánska, ktoré podľa ministra použije proti militantným extrémistom všetky dostupné prostriedky.

Nemenovaný zdroj z prostredia bezpečnostných síl pre agentúru Reuters uviedol, že terče náletov sa nachádzali v sýrskej provincii Dajr az-Zaur a blízko mesta Rakka považovaného za hlavnú baštu IŠ. Jordánska štátna televízia odvysielala zábery štartujúcich lietadiel a ľudí píšucich verše z Koránu a slogany namierené proti IŠ na bomby, ktoré boli zrejme použité pri zásahu.

Stroje pri návrate preleteli ponad mesto, z ktorého upálený pilot pochádzal a kde pozostalých počas dňa navštívil jordánsky kráľ Abdalláh II. Al-Kasásbu zajali extrémisti v decembri po zrútení jeho lietadla v Sýrii a chceli ho vymeniť za irackú teroristku Sádžidu ar-Rišávíovú väznenú v Jordánsku. Tú niekoľko hodín po zverejnení záberov upálenia popravili.

Obama žiada Kongres o schválenie vojenskej sily

Americký prezident Barack Obama požiada Kongres o nové odobrenie použitia vojenskej sily proti militantom na budúci týždeň. Oznámila to agentúra Reuters, citujúc vládne zdroje.

Zákonodarcovia boli oboznámení, že žiadosť o schválenie danej záležitosti dostanú od Bieleho domu na budúci týždeň, uviedli nemenovaní kongresoví asistenti. Republikánsky predseda senátnej komisie pre zahraničné vzťahy Bob Corker by mal prezidentovi Obamovi poslať schválený text ešte v ten istý týždeň.

Predseda Snemovne reprezentantov John Boehner vo štvrtok uviedol, že predloženie žiadosti o schválenie použitia vojenskej sily proti IS očakáva v Kongrese už v najbližších dňoch, pričom vyzval na urýchlenie pomoci pre Jordánsko.

Džihádistický duchovný odsúdil upálenie pilota

Popredný džihádistický duchovný Abú Mohammad Makdisí sa rozohnil na adresu extrémistov za upálenie jordánskeho pilota. Prípad označil za niečo "neakceptovateľné v akomkoľvek náboženstve". Vyjednávanie o prepustení podľa neho militanti nikdy nemysleli vážne.

Abú Mohammad Makdisí to povedal v rozhovore pre jordánsku televíziu deň po prepustení z tamojšieho väzenia, kde strávil takmer tri mesiace.

Makdisího zatkli v októbri za kritiku jordánskej participácie na Spojenými štátmi vedenej vojenskej koalícii voči Islamského štátu. Ammán sa ako krajina susediaca so Sýriou i Irakom k týmto koaličným silám pridala v septembri, napísala dnes agentúra AP.

Makdisího ustanovili pred desaťročím za duchovného mentora pobočky teroristickej siete al-Káida v Iraku, ktorá sa považuje za predchodkyňu Islamského štátu. Neskôr sa však stal kritikom ich metód, vrátane ich útokov na moslimov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok