Kontroverzné referendum o rodine sa skončilo, bude neúspešné

TA3, SITA, TASR
7.2.2015 23:17

Ľudia mohli v referende z dielne Aliancie za rodinu odpovedať na tri otázky.

Kontroverzné referendum o rodine sa skončilo, bude neúspešné
SITA, TASR

1:50: Účasť na sobotňajšom referende o rodine, ktorá podľa neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR dosiahla 21,41 percenta, je tretia najnižšia v histórii plebiscitov samostatnej Slovenskej republiky.

0:25 Aliancia za rodinu vníma otázky o tom, či sa po referende zmení na politickú stranu, za dehonestujúce. "Sme občianski aktivisti a tými chceme aj ostať," povedal jeden z predstaviteľov aliancie Anton Chromík. Doterajšie výsledky referenda vníma spolu so svojimi kolegami veľmi pozitívne.

0:18 Spočítaných je 99,77 % odovzdaných zápisníc, účasť dosahuje 21,33 %.

23:55 Referendum bude s najväčšou pravdepodobnosťou neplatné. Po sčítaní hlasov z viac ako 94 percent okrskov dosahuje účasť len 21,33 %.

23:47 Priebežná účasť na referende je po sčítaní 87,23 % zápisníc okrskových komisií 21,07 %.

23:35 Po spracovaní troch štvrtín odovzdaných zápisní, dosahuje účasť priebežne 20,68 %.

23:31 Aktuálne je spracovaných 64,18 % zápisníc okrskových komisií. Priebežná účasť dosahuje 19,95 %Na otázku, či občania súhlasia s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou, odpovedalo 94,17 % zúčastnených kladne. Za to, aby sa homosexuálom neumožnili adopcie detí, sa vyjadrilo 97,02 % zúčastnených a za možnosť nezúčastňovať sa sexuálnej výchovy na školách zahlasovalo 89,80 % občanov.

23:22 Priebežná účasť na referende je po sčítaní 50,50 % zápisníc okrskových komisií 19,28 %.

23:07 Spracovaných je 36,56 % odovzdaných zápisníc. Priebežná účasť dosahuje 18,62 %.

23:01 Najvyššiu účasť má po sčítaní prvých niekoľkých okrskov zatiaľ Prešovský samosprávny kraj. Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov je tam nateraz účasť 28,06 %Najnižšiu účasť má nateraz Trnavský kraj - 11,02 %.

22:55 Na rómskom sídlisku Dúžavská cesta v Rimavskej Sobote bolo zaregistrovaných 594 oprávnených voličov, hlasovať však prišli iba dvaja z nich.

22:52 Spracovaných je 12,50 % odovzdaných zápisníc. Väčšina zúčastnených odpovedala na všetky otázky kladne.

Bez názvu.jpg

22:22 Richard Sulík (SaS) verí, že kvórum pre platnosť referenda nebude naplnené a celý "humbug" okolo referenda sa skončí.

22:08 Robert Kaliňák očakáva, že účasť na referende nepresiahne 50-percentnú hranicu a referendum nebude úspešné.

22:00 Hlasovacie miestnosti sa zatvorili, spočítavajú sa hlasy.

21:14 Za pokojné a bezproblémové označili predsedovia obvodných komisií v Košickom kraji dnešné ľudové hlasovanie. Približne hodinu pred uzatvorením miestností pre hlasovanie v referende tu neriešili žiadny problém. „Žiadne zásahy našej komisie neboli potrebné, nedostali sme žiadnu sťažnosť ani podnet,“ uviedol pre TASR predseda komisie v Košiciach Viliam Beňo.

20:35 Prezident Kiska dnes prišiel hlasovať v referende do Popradu, ako tomu bolo aj počas komunálnych volieb. Hlasovanie si však nechal na večer, prišiel sem krátko po 20:00. „Ľudia využili svoje ústavné právo a zorganizovali toto referendum. Úprimne, cítim veľký smútok a rozčarovanie z toho, čo toto referendum pre našu krajinu všetko prinieslo,“ povedal. Viac sa k referendu plánuje vyjadriť až v pondelok vo svojom vyhlásení.

Kiska Referendum.jpg

20:32 Možnosť zúčastniť sa na dnešnom referende využili aj nitriansky biskup Viliam Judák či nitriansky emeritný biskup Ján Chryzostom kardinál Korec.

20:26 Priebeh dnešného referenda o rodine sleduje od rána aj LGBTI aktivistka Romana Schlesinger z Queer Leaders Fora. „Zatiaľ sa to pohybuje medzi desať až dvadsať percent, sú výnimky, kde je to pod desať percent a výnimky, kde sa to šplhá k vysokým číslam,“ povedala pre agentúru SITA.

19:33 Počas referenda sa vyskytol prípad, keď chcel občan hlasovať s pasom, aj keď má trvalý pobyt v SR. Okrsková komisia mu však hlasovanie neumožnila. S pasom by mohol hlasovať iba v tom prípade, ak nemá trvalý pobyt na Slovensku. Informoval o tom prvý podpredsedu Ústrednej komisie pre referendum (UKR) Martin Poliačik s tým, že sa tak podarilo zabrániť viacnásobnému hlasovaniu.

19:26 Hlasovanie v referende je pokojné a bez vážnejších problémov, po večernom rokovaní to skonštatovala Ústredná komisia pre referendum v Slovenskej republike. “Podľa hodnotenia členov komisie prebieha hlasovanie pokojne a nevyskytli sa žiadne vážnejšie problémy, ktoré by bolo potrebné riešiť na zasadaní komisie,“ zhodnotil doterajší priebeh hlasovania predseda Ústrednej komisie pre referendum SR Peter Mach (KDH). Komisia zatiaľ riešila 11 podaní. Podľa Martina Poliačika (SaS), za vážny treba považovať podnet na, “obrovský bilbord priamo na stene školy, kde je hlasovacia miestnosť“. Konkrétne ide školu na Karloveskej ulici v Bratislave. S týmto podnetom však nemôže ústredná komisia nič robiť, nemá na to zákonné kompetencie.

18:53 Tradičné oravské katolícke obce Chlebnice a Pribiš odhadujú dnešnú účasť na referende okolo 80 percent. Pribiš s približne 450 obyvateľmi hlásil pred osemnástou hodinou vyše 60-percentnú účasť a starosta verí, že po uzavretí miestností o 22. hodine to bude až 85 percent. Chlebnický starosta aktuálny stav nepozná, ale účasť je už teraz podľa neho vyššia ako v komunálnych či parlamentných voľbách a na základe veľkého záujmu ľudí o referendum očakáva aspoň 75-percentú účasť.

referendum ľudia.jpg

18:32 Obyvatelia Banskej Bystrice boli prekvapení, že nehlasujú v tom istom okrsku ako vlani pri komunálnych voľbách. Pri referende je totiž počet okrskov nižší.

17:48 Pozrite si krátky prehľad, o čom všetkom Slováci v referendách rozhodovali.

17:38 Priebeh referenda je podľa Ústrednej komisie pokojný. Od doobedňajšieho rokovania pribudlo päť podnetov. Jeden z nich upozorňoval na webstránky dvoch obcí, ktoré tam propagovali alebo presviedčali občanov, akým spôsobom by mali hlasovať.

16:58 Premiér Robert Fico hlasoval na základnej škole na Majerníkovej ulici v Bratislave. "Na otázky odpovedal premiér slobodne," informovala Ľubica Končalová z tlačového odboru strany Smer-SD.

16:36 V dunajskostredskom okrese referendum prebieha bez problémov, účasť je však mimoriadne nízka. „Prvýkrát som predsedníčkou komisie, doteraz som bola len členkou, ale na takúto nízku účasť sa nepamätám,“ konštatovala predsedníčka komisie v Dunajskej Strede, Mária Balogh.

16:23 Zatiaľ rekordne nízka je účasť voličov na Luníku IX. Starosta Marcel Šaňa uviedol, že sa zúčastnilo možno dvadsať voličov.

16:13 Účasť v obci Badín pri Banskej Bystrici dvíhajú aj bohoslovci z miestneho kňazského seminára, napriek tomu je však veľmi nízka.

15:48 "Raz je ľudí viac, raz menej. V porovnaní s voľbami však chodí menej ľudí," hovorí Jana Šeclová z tretieho novobanského okrsku, kde je zapísaných 1536 oprávnených voličov. Viac ľudí podľa nej prichádzalo v ranných hodinách, keď išli z kostola či nákupov.

15:37 Predseda Národnej rady Peter Pellegrini odovzdal svoj hlas v Banskej Bystrici. Ako hlasoval, médiám neprezradi, no kampaň popísal slovami "nie vždy vkusná a konfrontačná".

re.jpg

15:23 Referendovú atmosféru v turčianskej obci Kláštor pod Znievom oživila obecná zabíjačka pred hasičskou zbrojnicou a sprievod fašiangových masiek. Veliteľ miestnych hasičov, otec štyroch detí Maroš Halahija, si napriek tomu našiel čas a do referendovej miestnosti prišiel s 10-ročným synom Jakubom. Podotkol, že referendum by nemalo spoločnosť rozdeľovať, ale stmeliť.

15:09 Témy referenda rezonovali i v krízovom stredisku Spišskej katolíckej charity v Liptovskom Mikuláši. „Veľmi sa nad takýmito dôležitými témami zamýšľame a každý deň sa modlíme za rodiny týchto detí. Na nich jasne vidieť, že rozvrátené rodiny sú zdrojom veľkých problémov. V skutočne ucelenej a súdržnej rodine nechýba to najpodstatnejšie, láska,“ uviedla vedúca krízového strediska sestra Júlia.

14:36 K prenosnej urne prišla hlasovať iba polovica z oprávnených voličov s trvalým pobytom v Zariadení pre seniorov Zobor v Nitre, uviedla riaditeľka zariadenia Viera Škablová. Na iných voľbách býva účasť spravidla stopercentná.

14:10 Prvé priebežné neoficiálne výsledky referenda by sa na stránke volbysr.sk mohli objaviť medzi 22.30 až 23.00 h. Uviedla to predsedníčka Štatistického úradu Ľudmila Benkovičová.

13:32 Podpredseda Národnej rady a predseda KDH Ján Figeľ hlasoval spolu s manželkou. "Netrúfam si hovoriť čísla, pretože Slovensko je veľmi rozmanité. Účasť bude zrejme slabšia v mestách, ale vyššia na vidieku. Možno nižšia na západe, ale vyššia na východe," povedal. Zúčastnil sa aj predseda SDKÚ-DS a BSK Pavol Frešo, ktorý si myslí, že je potrebné začať serióznu diskusiu o registrovaných partnerstvách.

13:29 Ministerstvo vnútra zriadilo k referendu pre občanov informačnú linku. Funguje na telefónnych číslach 02/4859 2313 a 02/4859 2705 a volať sa na ňu dá až do skončenia hlasovania, do 22:00.

rodič.jpg

12:49 Väčšina nitrianskych homosexuálov sa na referende nezúčastní, tvrdí homosexuál Ľuboš z Nitry. „Je jasné, že na referende sa zúčastňujú najmä ľudia, ktorí sú jednoznačne za klasický model rodiny. Pôvodne sme aj s partnerom zvažovali, že sa nebudeme skrývať, na referende sa zúčastníme a vyjadríme svoj postoj. No po debatách s ostatnými rovnako orientovanými priateľmi sme zmenili názor,“ povedal.

12:50 Odsúdení, ktorí si odpykávajú tresty vo väzniciach na území Nitrianskeho kraja, o účasť na referende záujem nemajú. Požiadavka na prenosnú urnu doteraz neprišla z Ústavu na výkon väzby v Nitre, ani zo ženskej väznice Nitra-Chrenová.

12:45 Priebeh referenda v bratislavskej mestskej časti Petržalka je zatiaľ pokojný. "Zásadné problémy sme zatiaľ nezaregistrovali. Najčastejšie riešime to, že sa referenda domáhajú zúčastniť ľudia, ktorí nemôžu, lebo nie sú občanmi Slovenskej republiky," povedala Denisa Paulenová z Oddelenia organizačných vecí Miestneho úradu Bratislava-Petržalka.

12:38 V najväčšej slovenskej nemocnici, Univerzitnej nemocnici Bratislava hlasovalo do prenosnej schránky 34 pacientov, dve sestry a jeden lekár. Všetci mali hlasovací preukaz.

12:40 Okrsok na cirkevnej Základnej škole Angely Merici v Trnave má pre hlasovanie v referende takmer strategický význam. Je umiestnený medzi viacerými kostolmi v centre mesta a ľudia využívali cestu na omšu na odovzdanie svojho hlasu.

12:07 Prečítajte si, aké sú hlavné argumenty zástancov a odporcov referenda.

lístok.jpg

12:05 LGBTI aktivisti, medzi ktorými je aj Romana Schlesinger z Queer Leaders Fora, neočakávajú, že sa naplní kvórum, no oslavovať to nebudú. "Už to, že sme museli absolvovať ako spoločnosť tieto posledné mesiace a atmosféru s nimi spojenú, hovorí samo za seba," uviedla

12:00 Veľmi malý záujem sprevádza referendum na najväčšom rómskom sídlisku Lunik IX v Košiciach. Volebná miestnosť bola od rána okrem členov okrskových komisií väčšinou prázdna. "Prišli sem dvaja mladí oprávnení voliči spýtať sa, ohľadom čoho sú tieto voľby, čo sa volí. Tak sme ich usmernili, že ide o referendum, a oni reagovali, že o to nemajú záujem a odišli," povedal predseda okrskovej komisie Peter Palla.

11:52 Ústredná komisia pre referendum sa na svojom dopoludňajšom zasadnutí zaoberala celkovo šiestimi podnetmi. Ani jeden z nich nemal byť závažný. Jedným z podnetov bolo, že pri hlasovacích miestnostiach boli umiestnené plagáty alebo pútače, ktoré navádzali ľudí na určitý druh hlasovania. Komisia vyzvala okrskové komisie, ak je to možné, aby sa postarali o odstránenie takýchto plagátov.

11:39 Prenosnú schránku priniesli aj pre pacientov a zamestnancov nemocnice na chirurgickej klinike v Nemocnici akademika Ladislava Dérera na Kramároch.

11:43 Predseda OĽaNO Igor Matovič odovzdal svoj hlas v Trnave spolu s manželkou Pavlínou a dvoma deťmi. Matovič sa domnieva, že účasť bude dramaticky vyššia ako mal počet voličov prezident Andrej Kiska alebo koľko hlasov dostal Smer-SD v posledných parlamentných voľbách.

a.jpg

11:16 V Šenkviciach hlasoval iniciátor referenda Anton Chromík z Aliancie za rodinu.  Ako sa vyjadril, "referendum je už teraz úspešné. Tešíme sa tomu, že sme na Slovensku mohli rozhodnúť a rozhodujeme my o tom, čo je pre naše deti dôležité. Verím, že ľudia vedia, že toto je veľmi dôležité hlasovanie. Myslím si, že je potrebné mať slušnú férovú diskusiu a dôležité je, aby ľudia sami rozhodovali o veciach, ktoré sa ich týkajú".

11:05 Okolo 15 z celkového počtu 25 klientov z Domu na pol ceste, ktorý funguje v rámci centra Dorka Košice, sa zúčastní sa na dnešnom referende. V Dome žijú mladí dospelí, ktorí vyrastali v detskom domove, no už dosiahli vek 18 rokov a v domove žiť nemôžu.

10:10 Referendum odhalilo, akú máme slabú legislatívu, tvrdí Zuzana Wienk.

referendum (SITA).jpg

09:40 Medzi prvými obyvateľmi, ktorí prišli v dnešnom referende hlasovať bol aj prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak.

9:20 Rozhodli ste sa, že sa na referende zúčastníte? Prečítajte si, čo všetko potrebujete vedieť.

9:30 Ak chcete vedieť, aké sú postoje jednotlivých strán k referendu, dozviete sa to tu.

09:04 Svoj názor chce vyjadriť aj 37 pacientov v UNB. Budú môcť hlasovať do prenosnej schránky.

08:30 Začala zasadať Ústredná komisia pre referendum. Na stôl dostala prvé tri podnety. Prvý sa týka posudzovania platnosti hlasovacích lístkov. Ďalší je o údajne zlom informovaní voličov v Rádiu Expres, kde mali mylne informovať, že odpovede na hlasovacom lístku sa krúžkujú. Posledný podnet sa týka nesprávneho vyhotovenia zoznamu voličov.

07:45 K referendu prichádzajú prví hlasujúci, prevažnú väčšinu tvoria starší ľudia.

07:00 Brány referendových miestností na Slovensku sa otvorili.

06:50 Bilbordy si počas kampane platili zástancovia aj odporcovia referenda

06:40 Štatistický úrad pripravil sériu opatrení proti hakerským útokom na svoje webstránky. Dôvodom je aj minuloročný útok na stránku www.volbysr.sk, ktorý štatistici zaznamenali počas zverejňovanie priebežných výsledkov komunálnych volieb. Útok sa prejavil spomalením webstránky a dlhým načítavaním výsledkov.

06:30 O definitívnom spracovaní výsledkov sa dá hovoriť až po fyzickom doručení zápisníc z obvodných komisií. Pri poslednom referende z roku 2010 bola takáto posledná zápisnica doručená štatistikom o 1:41.

06:20 Právo hlasovať v referende o ochrane rodiny majú aj tisícky väzňov. Na referende sa môžu zúčastniť tak obvinení, ako aj právoplatne odsúdení. Aktuálne sa vo výkone väzby a výkone trestu odňatia slobody nachádza 1343 obvinených a 8721 odsúdených.

06:00 Iniciátor referenda, Aliancia za rodinu, vo štvrtok bilancovala kampaň. Hovorila o neobjektivite médií ale aj o tom, že na ľuďoch pred hlasovaním vidno radosť aj odvahu.

Názory z úplne opačného konca spektra prezentovali liberáli zo strany Skok. Tí vyzvali na ignorovanie referenda a hovorili o potrebe tlmiť nenávisť, ktorú má referendum o rodine vyvolávať.

Viac sa môžete dočítať tu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok