Sieť chce chrániť živnostníkov postihnutých reštrukturalizáciou veľkých firiem

TASR
5.2.2015 15:11

Mimoparlamentná strana Sieť dnes zareagovala na stredajšie vyjadrenie prezidenta SR Andreja Kisku o potrebe hľadať riešenia pre ľudí, ktorých reštrukturalizácia stavebných spoločností Váhostav a Doprastav dostala na kolená.

Sieť chce chrániť živnostníkov postihnutých reštrukturalizáciou veľkých firiem
SITA

Strana pomenovala dve veci, ktoré podľa nej treba urobiť. "Postarať sa o ľudí, ktorí tie diaľnice postavili a nedostali za to zaplatené, a predísť tomu, aby sa to mohlo stať komukoľvek ďalšiemu v budúcnosti," priblížil jej predseda Radoslav Procházka.

Sieť navrhuje zaviesť 100-% záruku pre veriteľov v reštrukturalizácii v podobe podielu v dlžnej firme. "Ak Váhostav alebo iné firmy chcú ďalej fungovať bez toho, aby v tejto chvíli zaplatili svoje dlhy, tak dovtedy, kým ich nezaplatia, budú mať medzi akcionármi aj veriteľov, ktorých hodili cez palubu," vysvetlil líder strany.

Pomôcť by podľa neho mala aj možnosť dobrovoľnej účasti živnostníkov na garančnom fonde Sociálnej poisťovne. Dnes sa totiž toto poistenie vzťahuje len na zamestnancov. Ďalej prichádza strana s nápadom rozšíriť skutkovú podstatu trestného činu nevyplatenia mzdy o nevyplatenie úhrady za služby fyzickej osobe, ktorá nie je zamestnancom. "Sieť žiada rovnosť vo vzťahoch, ktoré majú rovnakú podstatu a účel," zdôraznil Procházka.

Súčasťou plánu je tiež nový systém úhrady platieb zo strany verejného obstarávateľa. Pri platbách nad istý objem, napríklad 50.000 eur, by ich obstarávateľ vyplácal priamo subdodávateľom. "Tento systém podúčtov, ktorý chráni menších dodávateľov pred manipuláciou zo strany veľkých firiem, začínajú úspešne skúšať napríklad vo Veľkej Británii," uviedol šéf strany.

Sieť by zároveň chcela využiť skrátené legislatívne konanie na zmenu zákona, podľa ktorej sa má daň z pridanej hodnoty (DPH) platiť až po úhrade faktúry. "Dnes najzraniteľnejší podnikatelia de facto dotujú štát, starajú sa o jeho cash flow, jeho likviditu. Je to mimoriadne nespravodlivé," myslí si. Ministerstvo financií SR avizovalo, že návrh predloží v lete 2015 s účinnosťou pravdepodobne od januára 2016, čo strana považuje za neprijateľné.

Záznam z tlačovej besedy strany Sieť

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok