Fico pred referendom hovoril o uľahčení života pre gejov

TA3, SITA
5.2.2015 15:10

Predseda vlády Robert Fico sa niekoľko dní pred referendom o rodine vyjadril k spolužitiu párov rovnakého pohlavia. Plebiscitu sa zúčastní.

Fico pred referendom hovoril o uľahčení života pre gejov
SITA

Povinnosťou vlády je uľahčovať život

Povinnosťou vlády je podľa premiéra Roberta Fica uľahčiť párom rovnakého pohlavia praktické stránky života. Ako povedal na parlamentnej Hodine otázok, minuloročný dodatok ústavy nemôže brániť tomu, aby inštitúcie nemohli riešiť otázky súvisiace so spolužitím osôb rovnakého pohlavia, ako je prístup k zdravotnej dokumentácii, či dedičské konanie.

Fico to povedal na otázku opozičného poslanca Richarda Vašečku z OĽaNO, ktorého zaujímalo, či Fico pôjde v sobotu na referendum a ako bude hlasovať. Rovnakú otázku položil Vašečka všetkým členom vlády.

Bude sa rozhodovať slobodne

Téma referenda je podľa Fica príliš vážna. „Už som povedal, že referendum je najvyššia forma demokracie a ako premiér sa na referende zúčastním. Od ústavného činiteľa sa očakáva, že takéto aktivity nebude ignorovať,“ zdôraznil predseda vlády. Ako bude hlasovať však neprezradil.

„My odporúčame voličom zúčastniť sa na referende a slobodne sa vyjadriť na otázky. Nikto nemôže vylúčiť, že Slovensko raz bude referendum potrebovať, ale ľudia budú zvyknutí neprísť. Za plentou sa budem rozhodovať absolútne slobodne, to je o demokracii,“
dodal. 

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek Vašečkovi odpovedal jednou vetou s tým, že na referendum pôjde a bude hlasovať slobodne. Minister financií Peter Kažimír sa chce zúčastniť na referende, ak kampaň nebude v posledných hodinách pred hlasovaním poznačená tmárstvom, homofóbiou a nezníži sa k útokom na katolícku cirkev.

Tri otázky Aliancie

Referendum sa uskutoční na základe petície Aliancie za rodinu. Tí, čo prídu k urnám, budú môcť odpovedať na tri otázky:

1. Súhlasíte s tým, aby sa manželstvom nemohlo nazývať žiadne iné spolužitie osôb okrem zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou?

2. Súhlasíte s tým, aby párom alebo skupinám osôb rovnakého pohlavia nebolo umožnené osvojenie (adopcia) detí a ich následná výchova?

3. Súhlasíte s tým, aby školy nemohli vyžadovať účasť detí na vyučovaní v oblasti sexuálneho správania či eutanázie, ak ich rodičia alebo deti samy nesúhlasia s obsahom?

Referendu sa venovalo aj niekoľko bilbordových kampaní

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok